Міська влада Кропивницького виступає на захист людей праці

Вівторок, 3 серпня 2021 15:14

З 1 липня 2021 року в Україні стартувала інспекційна кампанія «Виходь на світло». Мета – виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання незадекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених інформаційних заходів.

Кампанія проводиться Державною службою України з питань праці за участі органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Працівнику допоможуть у разі нещасного випадку на роботі, дадуть передбачені законом пільги. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

Укладаючи трудові договори з працівниками, роботодавці також отримують безліч переваг: імідж соціально відповідальної компанії чи підприємця, можливість залучати інвестиції та кращих фахівців, виходити на нові ринки та чесно конкурувати за якістю послуг і ціною.

До юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення) відповідальність.

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках: за недопущення до проведення перевірки; за створення перешкод у її проведенні; за виявлення незадекларованої праці (не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну податкову службу, не сплатили податки).

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені терміни, вас не притягатимуть до відповідальності.

При проведенні вищезазначеної кампанії працівники відділу праці департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради наголошують, що при оформленні належним чином працівників, сплаті податків та ЄСВ – штраф вам не загрожує.

За наданням роз’яснень та консультацій з будь-яких питань, що стосуються законодавчих актів з питань праці, а також правильності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, звертайтесь у відділ праці департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради за адресою вул. Велика Перспективна, 41, каб. 416, за електронною адресою: v-praci@krmr.gov.ua або за тел. 35 83 38.

Усі новини