Міська влада Кропивницького за збереження КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання”

Вівторок, 27 липня 2021 16:09

Про ситуацію, яка склалася довкола КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання” йшлося сьогодні, 27 липня, на брифінгу у міській раді.

- Останнім часом робота цього підприємства стала предметом численних обговорень в соціальних мережах та засобах масової інформації. І характеризують її далеко не з кращого боку. Разом з тим, на адресу міської влади лунають абсолютно безпідставні звинувачення мало не в намаганнях зумисне розвалити міську стоматологію,- зазначив заступник міського голови Кропивницького Сергій Колодяжний. - Хочу зауважити, що ми діємо виключно в рамках державної політики в медичній галузі і робимо все можливе для того, аби зберегти цей потрібний місту медичний заклад і налагодити його нормальну роботу.

- Третій рік поспіль триває реформування медичної галузі. Фінансування закладів медицини здійснюється Національною службою здоров’я України відповідно до наданих послуг. Для реалізації даного механізму медичні установи нині - самостійні підприємства, які самі заробляють для себе гроші. Вони не повинні фінансуватися з місцевих бюджетів, - підкреслила начальниця управління охорони здоров’я Оксана Макарук. - Законом встановлено два джерела фінансування: кошти від НСЗУ, які перераховуються за надані послуги в рамках гарантованих державою безоплатних пакетів та платні послуги, що не внесені до пакетів НСЗУ.

- Медичні заклади, які відносяться до комунальної власності, працюють за цими двома джерелами фінансування. Нам було нелегко адаптуватися до нових умов, але всі медичні установи міста справилися з задачею і нині успішно працюють, заробляють кошти, їх працівники вчасно отримують заробітну плату, - повідомила Оксана Макарук.

За її словами, проблеми, які виникли в КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання”, стали для міської влади неприємним сюрпризом, адже стоматологія — одна із найприбутковіших галузей охорони здоров’я. Законодавство чітко прописує, які саме медичні послуги входять до гарантованих безкоштовних пакетів. Це стосується і стоматології, але лише в частині ургентної допомоги і амбулаторної меддопомоги дітям до 18 років.

Стоматологічне територіальне об’єднання було створене у 2018 році. Два роки тривав процес реорганізації. З метою підсилення його конкурентної спроможності, матеріальної бази та кадрового ресурсу відбулося злиття трьох поліклінік. Працівники переведені в штат об’єднання у 2020 році. Цього ж року підписали договір з НСЗУ на пакет гарантованих державою безкоштовних послуг. Розроблено і затверджено тарифи на платні послуги. В 2021 році договір з НСЗУ продовжено.

На превеликий жаль, підприємство не спромоглося налагодити роботу в нових умовах. Нині маємо досить складну ситуацію, коли за результатами роботи в першому півріччі 2021 року накопичилася двомільйонна заборгованість із заробітної плати. Це при тому, що кожного року з міського бюджету виділялися кошти на його підтримку, а цьогоріч передбачено 4,3 мільйона гривень. Це — заробітна плата і комунальні послуги, придбання витратних матеріалів та медикаментів, а також забезпечення зубопротезуванням пільгових категорій: ветеранів, учасників АТО, осіб з інвалідністю. Головна ж мета цієї підтримки — збереження комунального закладу.

Місяць тому було створено комісію, до складу якої увійшли юристи, фінансисти, інші профільні спеціалісти, які, фактично, взяли на себе організаційно-методичні функції з управління підприємством, адже воно майже повністю втратило функцію адміністрування.

В ході перевірки комісією встановлено: основною причиною проблем є те, що медичний персонал відмовляється виконувати умови, які прописані в договорі з НСЗУ та в тарифах платних послуг. Отже, надходження коштів за надані послуги відбувається не в достатній кількості. Почали розбиратися з причинами. З’ясувалося, що звернення пацієнтів систематично не вносилися до електронної медичної системи. Отже, НСЗУ вони не фіксувалися, а це означає відсутність виплат.

Для прикладу, лише в червні через те, що було проігноровано внесення даних більшості дорослих пацієнтів, заклад втратив близько 4 мільйонів гривень.

У зв’язку із цим комісія рекомендуватиме вжити до працівників заходи адміністративного впливу. З серпня для лікарів вводиться відрядна оплата праці, розмір якої залежатиме від кількості прийнятих пацієнтів і наданих медичних послуг, планується також перегляд штатних розписів. Окрім цього, на посаду керівника закладу нарешті знайшлася гідна кандидатура. Є сподівання, що направлені на покращення адміністрування заходи дозволять стоматологічному об’єднанню подолати кризові явища.

Усі новини