Мистецькі чарування в музеї Осмьоркіна

Субота, 21 грудня 2019 10:13

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася тематична виставка «Зустрінемось на Андрія», присвячена пам’яті художника Андрія Ліпатова.

Виставку презентували в рамках нового арт-проекту «Виставка однієї картини» - живописний твір заслуженого художника України Андрія Надєждіна «Дзеркало, кіт, циліндр та недопалена сигара або Сон про художника, який створив кольоровий світ» з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво».

- Композицію картини, написану в 2018 році, складають фрагменти творів Андрія Ліпатова, в яких він зображує себе в різних образах – Велюрового кота, Мандрівника-дослідника, Фокусника-чародія. Фактично - це поетична розповідь, що спонукає глядачів до роздумів про осмислення життя і творчості художника Андрія Ліпатова, який щиро любив своє місто, свій степовий край і Україну. Рудий кіт в імпозантному циліндрі, в обличчі якого проглядаються портретні риси художника - це дійсно чаклун, який перетворює сірий світ на кольорову картину життя, а зображення недопаленої сигари, які полюбляв герой твору, вказує на те, що його історія не закінчена, а лише починається новими задумами, - відзначив у своєму виступі автор картини та куратор заходу, провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін.

Андрій Ліпатов (1960-2010) - за фахом інженер-механік, а за покликом душі – художник. Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України. Його твори експонувалися на Всеукраїнських виставках народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва в Києві (1997, 2005), Фестивалях наївного мистецтва у Франції та Росії (2006-2008), Арт-ярмарках у Великобританії та Ірландії (2007-2008). Він є призером 7-го Міжнародного арт-фотоконкурсу в Йокогамі, Японія (2002) та переможцем 12-го Салону Деогенес Таборда в Буенос-Айресі, Аргентина (2007). Персональні виставки неодноразово з успіхом презентувалися не лише в нашому місті, а й в Одесі, Києві, Москві (Росія) та Кембриджі (Великобританія).

У 1999 році до 245-річчя міста художник провів в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна вернісаж, на якому представив понад 40 живописних творів із серій: «Місто Єлисаветград» та «Народні картинки». А у 2004-му власним коштом надрукував комплект сувенірних листівок «Від вокзалу до міськсаду», присвятивши його вже 250-річному ювілею рідного міста. Це унікальне видання і до нині не втратило своєї популярності. Твори талановитого художника Андрія Ліпатова знаходяться в збірках музеїв: художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, обласних художніх музеїв в Кропивницькому та Черкасах, музеях наївного мистецтва в Москві (Росія) та Беро (Франція), Вихорлатському музеї (Гуменне, Словакія), Фонді культури Volpe Stressens (Буенос-Айрес, Аргентина) та в численних приватних колекціях України, Росії, США, Канади, Великобританії, Франції, Італії, країн Балтії.

- На відкритті виставки хотілося не просто розповісти про творчість та життя художника, а створити атмосферу, в якій би кожен присутній відчув свою особисту причетність до моменту творення, зрозумів, що він також може бути художником, як-то кажуть, в широкому сенсі цього слова, адже людина народжена творити. Звідси й ідея флешмобу «Поділись мистецтвом», - розповів Андрій Надєждін.

Всім, хто завітав на відкриття, в подарунок дісталися форматні репродукції творів художника, приватного зібрання доброго друга художника, відомого фотографа Олександра Шулешка. Також гостям заходу запропонували здійснити демонстративний акт обміну репродукціями творів, піднявшись та повернувшись один до одного обличчям, тим самим засвідчивши, що мистецтво живе, поки воно рухається в суспільному середовищі, поки ми дивимося, спілкуємося та ділимося враженнями від побаченого і відчутого, передаємо власні відчуття, створюючи нову, особисту картину з пропозиції художника.

Наступним сюрпризом став перформанс «Потаємна кімната творчості», до якої гостей заходу міг провести лише автор картин. Оскільки він не міг бути присутнім реально, це могли зробити його живописні образи у вигляді автопортретів в різних іпостасях – осяяного сонцем Художника і Фокусника Синя Борода, Світила в центрі власної Творчої Галактики або Пасічника, що неначе прийшов з розповідей Миколи Гоголя, а також його ім’я - Андрій.

Тож усім присутнім в залі Андріям запропонували перетворитися у збірний образ митця, надягнувши маски із зображеннями його фантастичних автопортретів та взявши до рук ліхтарики, стати провідниками до потаємної кімнати, що зберігала одну з повсякденних таємниць життя його картин. Погодилися всі - і голова обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост, до речі, автор ідеї муралу за твором Андрія Ліпатова «Променад на Дворцовій», і директор популярної книгарні «Є» Андрій Домаранський, і заступник міського голови Андрій Паливода, і юний віолончеліст Андрій Чернов, адже цього вечора вони були просто Андріями, що й надало їм можливість стати співучасниками дивовижних перетворень.

І потаємна кімната відкрила нам свої двері. Всіх, хто зайшли до неї, зустрічав стіл з предметною інсталяцією, яку висвітлювало з темноти живе мерехтіння свічок та відблиски ліхтариків. Яскраві фрукти, шматочки чорного хліба, розмальовані імбирні пряники та круасани, а ще дивовижний салат «Від Андрія Ліпатова» вразили всіх присутніх своїми збігами з об’єктами картин, зображення яких вони тримали в руках. А умовним розпорядником цього гастрономічного твору став Велюровий кіт, що усміхнено дивився на всіх широко відкритими очима з однойменної картини, розміщеної на маленькому мольберті край столу.

Увімкнулося світло, Андрії зняли маски, демонструючи таким чином, що вони залишаються собою, але частинка душі художника, в образ якого вони перевтілювалися, буде жити з ними завжди.

Колектив художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна вітає всіх кропивничан і гостей міста з прийдешніми Різдвяними та Новорічними святами і бажає приємних подій, а головне миру, злагоди та радості.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини