Місто Якова Паученка

П'ятниця, 22 вересня 2017 09:11

            З метою популяризації образотворчого мистецтва та виховання високих естетичних смаків у підростаючого покоління художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна у досить плідно співпрацює з дитячою художньою школою у Кропивницькому, що носить ім’я видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна, організовуючи різноманітні мистецькі заходи та творчі проекти. 

            Ось і з нагоди відзначення Дня міста музей презентував в школі пересувну тематичну виставку «Місто Якова Паученка», в експозиції якої представлено копійні фото-документальні матеріали з музейної збірки про видатного архітектора - земляка  Якова Паученка.

            І учні, і викладачі зацікавлено оглянули унікальні фотокартки з родинного альбому Паученка-Осмьоркіних, авторські архітектурні проекти, а також сучасні світлини з зображенням будинків, споруджених за цими проектами, дізнаючись про цікаві події з життя зодчого та про особливості його архітектурної діяльності із екскурсійної розповіді провідного наукового співробітника музею заслуженого художника України Андрія Надєждіна.

Адже саме Якову Васильовичу Паученку (1866-1914) судилося стати одним з тих зодчих, які творили неповторний модерновий архітектурний ансамбль історичного центру нашого міста. Так, за його проектами було зведено чимало будівель, які нині є пам’ятками архітектури. Єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…»

Яків Паученко робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його будинок, де нині розташовано художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна. Ця споруда, яка є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу, була своєрідною візитівкою зодчого. Власний будинок відображав сутність його творця, в ньому завжди панувала атмосфера творчості, в якій, до речі, виховувався і його племінник Олександр Осмьоркін - згодом відомий художник, професор живопису.

Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов… Але зосталося його місто, в якому ми живемо!

І пам’ять про талановитого зодчого Якова Паученка гідно шанується його земляками. Так, в 2002 році обласною радою було засновано обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, якою відзначаються кращі досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників, в 2006 році до 140-річчя від дня народження відомого архітектора Укрпошта випустила маркований художній конверт з зображенням Якова Паученка на тлі його будинку та провела акцію спецпогашення штемпелем Першого дня. А з нагоди відзначення 150-річного ювілею з дня народження у 2016 році одна з центральних вулиць міста, на якій розміщується меморіальний будинок, згідно з рішенням міської ради названа на його честь – Вулиця Архітектора Паученка.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини