Мітинг-реквієм з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту відбувся у Кропивницькому

Вівторок, 30 січня 2018 15:34

Сьогодні, 30 січня, у Кропивницькому, у сквері біля Великої хоральної синагоги відбувся мітинг-реквієм з нагоди відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту.

У заході взяли участь керівники області та міста, представники єврейської громади та громадських організацій національних меншин області.

Голова ради релігійної громади прогресивного аіудаїзму “Атиква” Емма Спектор проголосила молитву “Поминальний Кадиш” та запросила присутніх запалити поминальні свічки. Учасники реквієму поклали квіти до пам'ятного знаку “Жертвам Голокосту” та хвилина мовчання вшанували загиблих.

Щороку Україна разом із усією світовою спільнотою вшановує пам'ять жертв Голокосту – мільйонів єврейських жінок, чоловіків і дітей, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. Лише на українських землях їх кількість сягає моторошного числа - близько 1,5 мільйона осіб. Це не статистика: за нею стоять долі людей, зі своїми турботами, мріями, любов’ю і вірою. Подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

Страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, було породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в гітлерівській Німеччині. Все світове співтовариство здригнулося, коли почали відкриватися факти і підтвердження подібних злодіянь.

Метою запровадження цієї сумно-пам’ятної дати є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя. Кропивничани приєднуються до загальної печалі і співчувають всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повториться!

Будемо пам’ятати...

Усі новини