«Молодіжна палітра - 2020» у Кропивницькому

Четвер, 8 жовтня 2020 08:57

Щорічний художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря у Кропивницькому нарешті, хоч і віртуально, але відбувся. Нещодавно в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулося засідання журі з визначення його переможців.

Цей творчий конкурс започаткований музеєм за підтримки управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького. Співорганізатором його є обласна організація Національної Спілки художників України.

Зазвичай конкурс проводиться до Міжнародного дня захисту дітей (1 червня), адже носить ім’я відомого художника і педагога - заслуженого працівника культури України Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013), який понад двадцять років очолював міську художню школу імені Олександра Осмьоркіна. Але в цьому році його було перенесено у зв’язку зі встановленням на всій території України карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та відповідно забороною проведення всіх масових заходів.

Оргкомітет конкурсу з метою сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, надання можливості учням та студентам реалізації власних творчих здібностей, щороку оголошує визначену тему, за якою і подаються творчі роботи. Нинішньою темою стали ілюстрації до літературних творів під символічною назвою «Казковий світ дитинства». Слід зазначити, що конкурсні перегони відбувалися у віртуальному форматі за такими видами образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративне мистецтво. Твори для участі в конкурсі визначалися в навчальних закладах за попереднім відбором та подавалися разом з анкетою-заявкою в електронному вигляді впродовж вересня за адресами електронної пошти музею.

Тож, на розгляд журі було представлено 211 творів 165 учасників, майже як в минулому безCOVIDному році. Це – доробки учнів та студентів таких навчальних закладів міста Кропивницького: художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, дитячої школи мистецтв, гуртків та студій образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва загальноосвітніх  навчальних закладів № 2, 6, 16, 17, 35, «Мрія», Наукового ліцею, Завадівської гімназії, обласного центру дитячої та юнацької творчості та «Центр-Юність», а також Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка (художньо-графічне відділення мистецького факультету) та Відкритого міжнародного Університету розвитку людини «Україна» (спеціальність «Дизайн»), будівельного коледжу (відділення архітектури) та коледжу «Університет сучасних знань» (спеціальність «Дизайн»), вихованців приватних студій - Арт-студії «Совушка» та «Творчої майстерні Наталії Федорової». Вперше долучилися до участі в конкурсі й учні художнього класу Таращанської дитячої музичної школи Київської області під керівництвом свого викладача - нашої землячки, відомої художниці Оксани Журавель (Надєждіної), яка, до речі, у свій час успішно працювала в художній школі ім. О. Осмьоркіна.

Оцінювало твори конкурсантів компетентне журі у складі начальника міського управління культури і туризму Анни Назарець, яка є одним з ініціаторів заснування конкурсу, кандидата мистецтвознавства Олени Кириченко, голови обласної організації Національної Спілки художників України Андрія Хвороста, живописця Людмили Демиденко та голови журі провідного наукового співробітника музею заслуженого художника України Андрія Надєждіна.

Переможці конкурсу, а їх понад 50, нагороджені Дипломами, Подяками, Відзнаками членів журі та оргкомітету а також традиційними заохочувальними призами від міського управління культури і туризму - предметами творчої праці художників, адже гуашеві, акварельні та акрилові фарби, пензлі, олівці, пастель і альбоми для малювання неабияк знадобляться юним митцям під час реалізації нових творчих ідей. І звичайно особливим подарунком переможцям конкурсу стане, як завжди, розроблений науковцями музею тематичний буклет з репродукціями їх творів.

Всі ці нагороди можна буде отримати в музеї індивідуально за попередньою домовленістю з обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

А в День художника, який в цьому році відзначається 11 жовтня, на музейному веб-сайті в розділі «Художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря» буде представлена виставка творів переможців конкурсу. Її зможуть переглянути не лише шанувальники образотворчого мистецтва, а й всі, хто бажає поринути в цікавий світ літературних героїв в безпосередній, сповненій фантазії і щирості, інтерпретації юних художників.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини