Мовою пластики: у Кропивницькому відбулася мистецька акція до дня народження скульптора Віктора Френчка

Понеділок, 10 серпня 2020 08:46

У Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна відбулася «Мистецька акція в день народження скульптора Віктора Френчка».

Віктор Френчко (1949 - 2019) – відомий український скульптор. Народився 06 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області. Член Національної Спілки художників України. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція». Перший лауреат міської художньої премії імені Бориса Вінтенка. В 1964 році закінчив Бучацьку дитячу художню школу. А в 1964–1967 роках навчався в Київській державній художній школі імені Т.Г.Шевченка, після закінчення якої вступив до Київського державного художнього інституту, нині Національна Академія образотворчого мистецтва і архітектури, на скульптурний факультет в майстерню народного художника СРСР, академіка Академії мистецтв СРСР Михайла Лисенка. Отримавши диплом з відзнакою в 1973 році, був направлений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду УРСР. З того часу жив та працював в нашому місті, де створив велику кількість робіт у різних жанрах монументального мистецтва - скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок. Учасник обласних та всеукраїнських художніх виставок. Його твори зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, нині Музей мистецтв, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Основні роботи монументального мистецтва, які створив скульптор Віктор Френчко самостійно та в співавторстві з колегою скульптором Аркадієм Мацієвським:  пам’ятники «Меморіал робітникам-червонозорівцям, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни» та «Перший трамвай в Єлисаветграді» в м. Кропивницькому, «Козак-захисник» в с. Торговиця Новоархангельського району, стела «Надія Тобілевич-Тарковська» в Державному заповіднику-музеї І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір «Надія», погруддя поета Євгена Маланюка в Новоархангельську та академіка Костянтина Скрябіна в Новомиргороді Кіровоградської області, меморіальні дошки в Кропивницькому історичним постатям - міському голові Олександру Пашутіну, лікарю Самуїлу Вайсенбергу та меценатці Анні Дмитрян, а також сучасникам - художникам Борису Вінтенку, Юрію Луцкевичу та Василю Остапенку, музикантам Генріху Нейгаузу та Юлію Мейтусу, актору Валерію Дейнекіну, поетам Арсенію Тарковському та Валерію Гончаренку, журналісту Віталію Ципіну, фотокору Василю Ковпаку, історику Петру Кизименку, борцю за Незалежність України Семену Сороці. І це неповний перелік того, що зробили вмілі руки талановитого скульптора Віктора Френчка.

Згадати знаного митця прийшли художники, журналісти, працівники культури і просто шанувальники його творчості. Всі з задоволенням переглянули фільм «Особливий дар – пластичне мислення скульптора Віктора Френчка», підготовлений у 2018 році дружиною скульптора Людмилою Френчко – викладачем Кропивницького музичного коледжу, лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв».

А потім були спогади про майстра монументального мистецтва, повелителя каменю та металу Віктора Френчка. Цікавий мистецтвознавчий аспект скульптурних композицій Віктора Френчка в контексті історії української образотворчості взагалі і монументального мистецтва зокрема висвітлив у своєму виступі заслужений художник України Андрій Надєждін. Емоційно розповідала про свого чоловіка, його творчі пошуки Людмила Френчко, яка завітала на захід з дочкою Юлею. До речі,  Людмила Іванівна нещодавно подарувала музею скульптуру Віктора Френчка «На прогулянці. Художник Володимир Остроухов». Цей твір, а також барельєфи художника Олександра Осмьоркіна та архітектора Якова Паученка, чимало інших доробків скульптора з родинного зібрання склали експозицію, презентовану під час заходу. Тематичну виставку, яку можна переглянути ще протягом тижня, доповнюють форматні фотоінсталяції члена Національної Спілки журналістів України Олександра Шулешка із серії «В майстерні скульптора». Вперше вони експонувалися під час проведення музеєм в 2016 році оригінальної культурно-мистецької акції до Дня художника в творчій майстерні Віктора Френчка на вулиці Дворовій, 23в, головною подією якої була презентація каталогу «Мовою пластики: Віктор Френчко про життя і мистецтво» в рамках музейного проєкту «В майстерні художника». Тож недаремно скульптор Григорій Савченко, який нині працює в цій майстерні, не лише поділився спогадами про свого колегу, а й запропонував влаштувати в цьому приміщенні «Музей скульптури», який став би туристичною перлиною нашого міста.

Ще довго спілкувалися друзі і колеги Віктора Френчка, згадуючи його і як митця, і як надзвичайно добру, скромну людину, і гортали сторінки альбому з його світлинами. Цей своєрідний фотолітопис життя скульптора, починаючи зі студентських років, активної творчої праці, результатом якої є численні доробки, підготувала дружина митця Людмила Френчко, сподіваючись на те, що такий альбом вийде друком і стане гідною шаною пам’яті талановитого скульптора Віктора Френчка.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини