Можливості реалізації проектів «Громадського бюджету» у Кропивницькому розширюються

Середа, 27 лютого 2019 15:56

Сьогодні, 27 лютого, у міській раді Кропивницького відбулася інформаційна зустріч  з потенційними авторами проектів громадського бюджету.

Заступник міського голови Андрій Паливода та директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква обговорили з громадськими лідерами нові аспекти  в умовах  проведенні конкурсу “Громадський бюджет — 2020”

На початку зустрічі Андрій Паливода зауважив, що процес громадського бюджету є циклічним і гнучким, а його удосконалення відбувається постійно. Саме тому координаційна рада з питань громадського бюджету, проаналізувавши конкурси минулих років та провівши консультації із громадськістю міста, затвердила низку змін до Положення про громадський бюджет.

- На даний час департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій підготовлено та оприлюднено проект рішення про внесення змін до Положення про громадський бюджет у місті Кропивницькому. Маємо надію, що дане питання буде підтримане на найближчій сесії міської ради, - відзначила Маріанна Морква. - У квітні ми розпочинаємо прийом проектів у рамках конкурсу “Громадський бюджет-2020”. Тому сьогодні ми запросили активну громадськість, яка має бажання змінювати Кропивницький, робити його більш комфортним та привабливим.

Основні зміни, які необхідно враховувати під час розробки проектів бюджету участі у 2020 році:

Очікується, що мінімальний обсяг громадського бюджету буде збільшено з 5 млн. грн. до 7, що має забезпечити більшу кількість проектів-переможців.
Збільшено вартість малих проектів зі 150 тис. грн. до 250 тис. грн. На проекти цієї категорії виділяється як і раніше 40% загального обсягу громадського бюджету.
Вартість великих проектів збільшено до 1,5 млн. грн. На проекти даної категорії виділяється 50% бюджету участі.
У разі прийняття позитивного рішення депутатами міської ради гранична вартість соціальних проектів збільшиться до 700 тис. грн.
Процедура подання проектів буде спрощена. Відтепер при поданні проекту у бланку-заяві необхідно додати список тільки з 15-ти осіб з їх підписами про підтримку проектів, а не як раніше: 25 підписів за малі та соціальні проекти та 50 — за великі.
Ще одне нововведення — подача проектів на умовах співфінансування. Тобто, автор проекту може залучати партнерів до фінансової підтримки та реалізації проекту. Партнерами можуть виступати як фізичні та юридичні особи, так і громадські організації.
Доповнено і тематику проектів, відтепер прийматимуться освітні проекти, що спрямовані на покращення навчальної, матеріально-технічної бази навчальних закладів, в частині підтримки обдарованої молоді чи проекти направлені на розвиток інновацій.
Голосування за громадські проекти триватиме не 12 днів, як раніше, а 14 календарних днів, тобто, 10 робочих і 4 вихідних дні.

Директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій також поінформувала присутніх про початок прийому проектів в рамках конкурсу “Громадський бюджет — 2020”.

- Прийом проектів триватиме з 01 по 30 квітня. Голосувати за проекти можна буде з 02 по 15 вересня, - зауважила Маріанна Морква. - І очікувано 07 жовтня 2019 року ми вже матимемо рейтинг проектів за результатами голосування. Тож бажаємо вам наснаги та натхнення у підготовці ваших проектів і подальшому їх втіленні.

Усі новини