Музична казка в музеї Осмьоркіна

П'ятниця, 19 травня 2017 10:55

Чи замислювалися Ви, що слова музей і музика мають спільний корінь. І справді, з давньогрецької мови музей – храм Муз, музика – мистецтво Муз, а Музи, як відомо – богині поезії, мистецтв і наук. Тож символічно, що два відомих у Кропивницькому мистецькі заклади – художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна та музична школа №1 ім. Г.Г.Нейгауза вже багато років успішно реалізують спільний проект, метою якого є влаштування музичних заходів саме з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв.

А ініціювала таку ідею директор школи Євгенія Малявкіна, яка вважає, що учнів потрібно не лише навчати грі на музичних інструментах, а, перш за все, виховувати в них високі естетичні смаки. І тому в прекрасному меморіальному залі музею – своєрідній музичній вітальні, окрасою якого є рояль, хоч і поважного віку, адже має вже понад сто років, але з чудовим звучанням, відбулося вже чимало концертів і колективних, і сольних, і тематичних за участі талановитих учнів та викладачів школи.

            У поточному році юні музиканти презентували шанувальникам мистецтва надзвичайно цікаве театралізоване дійство - музичну казку «Брись!». І це дуже знаково. Бо в оселі єлисаветградського архітектора Якова Паученка, автора проекта не лише власного будинку, де провів дитячі та юнацькі роки художник Олександр Осмьоркін, і де нині музей його імені, а й будинку лікаря Сергія Мейтуса, в якому нині розміщується музична школа, завжди панувала атмосфера творчості, часто розігрувалися домашні вистави та влаштовувалися музичні вечори. Не дивно, що юний Осмьоркін на початку свого життєвого шляху якийсь час навіть вагався - стати йому художником чи все ж артистом, бо його гра в аматорських виставах при земському реальному училищі мала неабиякий успіх. Захоплення театром митець проніс через все своє творче життя, активно співпрацюючи з провідними театрами Москви та Ленінграду в якості художника-оформлювача різноманітних постановок.

            От і вихованці музичного театру «Казка», що вже шість років діє в  музичній школі №1 ім. Г.Г.Нейгауза під керівництвом Оксани Місько та концертмейстера Оксани Івашкевич, із задоволенням готують різноманітні вистави, демонструючи не лише вокальні, а й артистичні здібності. Про високий рівень їх виконавської майстерності свідчить отримане перше місце на цьогорічному обласному конкурсі учнів позашкільних спеціалізованих мистецьких навчальних закладів «Паросток» в номінації «Музичний театр», що відбувався в академічному обласному театрі ляльок 27 березня – в Міжнародний день театру, саме за цей мюзикл, створений  за п’єсою Валерія Зіміна «Брись! або Історії кота Філофея».

            Перейнявшись основною ідеєю вистави, юні артисти досить вміло, з усією емоційною напругою, передали зворушливий сюжет про людяність і чуйність, любов до тварин та довкілля, усвідомлення відповідальності за тих, кого ми приручили. А ще хотілося б відзначити вдало підібрані костюми, досить професійно виконаний грим, а головне - бездоганну підготовку вокальних виступів. Тому глядачі, а серед них були і малеча, і дорослі, щиро аплодували юним артистам і оплески ці були заслуженими.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини