Начальник спецінспекції міської ради Кропивницького Андрій Максюта: порядок у місті починається з кожного!

Понеділок, 30 жовтня 2017 17:39

Стан дотримання суб’єктами господарювання у Кропивницькому Правил благоустрою міста у період із жовтня 2016 року по жовтень 2017 року став головним питанням наради міського голови Андрія Райковича із керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 30 жовтня.

Начальник спеціалізованої інспекції міської ради у Кропивницькому Андрій Максюта відзначив, що протягом року інспектори склали 1741 протокол про адмінправопорушення та винесли 5877 попереджень, після яких недоліки у сфері благоустрою та санітарному стані було усунені.

Адміністративні комісії розглянули всі протоколи складені за цей період і наклали штрафи на суму 469 700 грн.

Спецінспекція відшукала та задокументовала власників 298 земельних ділянок, за їх захаращення, не прибирання, несвоєчасний покіс бур`янів та карантинних рослин.

- Серед тих, кого ми знайшли і хто, в решті решт, прибрав свої ділянки – є і високопосадовці, і підприємці з доволі відомими прізвищами, і депутати міської ради (чого раніше ніколи не було), 14 мешканців інших міст, а також 5 громадян, які проживають на територіях інших держав, у Кропивницькому ж мають землю, але з тих чи інших причин не утримували її в належному санітарному стані, - підкреслив Андрій Максюта. - Київ, Одеса, Дніпро, Ізраїль, Німеччина, Польща і, навіть, Канада. Це географія проживання порушників, які після особисто мого попередження змогли організувати і покіс бур`янів, і прибирання своєї території від сміття, і ремонт огорожі. Як приклад – це об’єкти на вулиці Павла Сніцара, Смоленській, Гоголя, Космонавта Попова, Межовий Бульвар, Пушкіна, Полтавська. І їх, цих далеко не простих містян, було оштрафовано на максимальні штрафи. Чого також ще ніколи не було раніше.

Серед здобутків спецінспекції є припинені та задокументовані правопорушення, в тому числі і резонансні, про які повідомляли не лише місцеві, а і всеукраїнські ЗМІ.

Це зупинення незаконних земляних робіт на могильнику небезпечних радіаційних відходів цезія, зупинення спалювання на землі, під відкритим небом небезпечних хімічних відходів (ртутних ламп, батарей живлення, упаковки від гербіцидів) та небезпечних медичних відходів (голок від шприців, голок від систем крапельниць, скарифікаторів, ампул від ліків) на вулиці Руслана Слободенюка, виявленння та затримання осіб, які виливали продукти каналізації з асенізаторних автомобілів, в річки Сугоклея та Інгул, в посадку на Лелеківці, документування відсутності 992 кришок люків, проведення операції по виявленню приймального пункту металобрухту, який скуповував комунальне майно, відновлення благоустрою після розриття проїжджої частини доріг та тротуарів на 181 об`єктах, демонтаж 85 незаконно встановлених об`єктів, з яких 72 – рекламні конструкції (ще 14 об`єктів прибрали власники, які незаконно їх і поставили, у тому числі 3 гаражі, 6 МАФів), протоколювання фактів викидання сміття у невідведених для цього місцях, що призвело до утворення стихійних сміттєзвалищ.

- Ми ловимо порушників за руку, фіксуємо транспорт, який звалює сміття, знаходимо потім цих нехлюй, протоколюємо, комісії накладають штрафи на них, - повідомив Андрій Максюта. - Проте я наголошую вже вкотре – необхідно в таких місцях

розміщувати інформаційні таблички, які б повідомляли, що сміття в даному місці викидати не можна, що за це передбачена відповідальність, адже половина стихійних сміттєзвалищ утворюється біля контейнерних майданчиків, куди люди масово везуть сміття, не розуміючи навіть, що вони порушують. Достатньо одному вивалити сміття і всі вже тути його вивалюють. А потім десятки тисяч щомісяця місто витрачає на ліквідацію цих сміттєвих накопичень, і так з сезону в сезон, з року в рік.

Крім того, спецінспекція запротоколювала діяльність 5 суб`єктів підприємницької діяльності, які розвішували по місту на опорах, деревах, будівлях оголошення та рекламу. Таку рекламу знімають, порушників штрафують.

Окремо Андрій Максюта зупинився на протистоянні зі стихійною торгівлею в обласному центрі. Спецінспекція є постійним учасником рейдів, протоколює факти стихійної торгівлі, торгівлі з рук, у не відведених для цього місцях, торгівлі продуктами харчування без належних документів їх походження та якості.

- Хотілося б, щоб до заходів відпрацювання території міста долучалися і співробітники Національної поліції, адже це і їх обов’язок, покладений на них державою, - звернув увагу начальник спецінспекції.

У полі зору спецінспекції була і варварська обрізка дерев по вулиці Героїв України, земляні роботи без письмового повідомлення з боку ПАТ “Кіровоградобленерго”: на них по всім провадженням було накладено штрафи.

Особлива увага приділялася своєчасному вивезенню сміття, очищенню контейнерних майданчиків – тут протоколювалися посадові особи ТОВ “Екостайл” і на них також накладалися штрафні санкції.

- Сьогодні дане підприємство взяло на себе добровільний обов`язок вивозити листя з приватного сектору, - акцентував Андрій Максюта. - Разом з ТОВ “Екостайл” ми провели роботу серед населення і палити листя стали менше. Люди виставляють листя, інші відходи і тепер чекаємо виконання “Екостайлом” озвученого ним зобов`язання.

Спеціалізована інспекція, якій виповнилося вже 25 років, цього річ розпочала інспектування і патрулювання міста не лише на землі, а й у повітрі. У цьому їй допомагає дрон – безпілотний літальний апарат. Поки, що, за інформацією Андрія Максюти, сучасну техніку надали спецінспекції у користування, але вона вже чудово себе зарекомендувала. З її допомогою виявляли місця спалення листя, контролювали полігон радіаційних відходів, фіксували факти викидання сміття у лісових масивах. Тож технічне оснащення спецінспекції дуже на часі, переконаний її начальник.

- Як правило спецінспекція перша у боротьбі за благоустрій, бо місто на нас покладає надію, - запевнив Андрій Максюта. - А я покладаю надію на те, що колись ми змінемо свідомість наших громадян, наше красиве місто буде ще ошатнішим, а поки що для цього ловимо безвідповідальних, які палять хімію, викидають кругом сміття, крадуть люки, виливають каналізацію в річки, захаращують комунальну землю, розривають радіацію.

Андрій Максюта також звернув увагу керівництва міста на необхідність оснащення спеціалізованої інспекції технічними засобами, які покращать ефективність її роботи. Мова йде про придбання дрону, який буде в нагоді також для зйомок різних масових заходів, реконструкцій та ремонтів об’єктів міського комунального господарства, обльоту території водозахисної зони, лісопаркової зони. Важливо розв’язати проблему забезпечення працівників інспекції форменним різносезонним одягом, відеореєстраторами та засобами індивідуального захисту, фонариками, аптечкою.

Має бути вирішеним і питання надання можливості інспекції працювати у вихідні дні та в робочі дні до 20:00. У такому графіку роботи є необхідність: багато фактів порушень Правил благоустрою вчиняються у вечірній час і у вихідні дні.

Міський голова Андрій Райкович і секретар міської ради Андрій Табалов дали високу оцінку діяльності спецінспекції за рік її роботи. У той же час, очільник міста доручив юридичному управлінню спільно з управлінням економіки розглянути

можливість підвищення штрафних санкцій за порушення правил благоустрою території міста.

А секретар міської ради доручив активізувати висвітлення у засобах масової інформації діяльність спецінспекції і поширити роз’яснювальну роботу серед населення щодо дотримання правил благоустрою.

Усі новини