Наталія Дзюба: питання харчування хворих у медичних закладах Кропивницького перебуває під постійним контролем міської влади

Четвер, 18 січня 2018 17:45

Сьогодні, 18 січня, спеціальна комісія у складі заступника міського голови Наталії Дзюби, начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук, депутатів міської ради та представників Громадської ради за дорученням міського голови здійснила перевірку закладів охорони здоров’я щодо якості організації харчування хворих. Члени комісії відвідали дитячу міську лікарню, центральну міську лікарню №1, міську лікарню швидкої медичної допомоги та пологовий будинок №1.

За словами заступника головного лікаря з медичної частини центральної міської лікарні №1 Оксани Кабанчук, сьогодні в основу системи лікувального харчування покладено засади достатнього та збалансованого харчування, яке базується на основі фізіологічних потреб у харчових речовинах та енергії здорової людини.

- Згідно з вимогами наказу Міністерства охорони здоров’я України № 931, лікувальне харчування хворі отримують відповідно свого харчового статусу, який розраховується по таблиці за індексом маси тіла, - зазначила Оксана Кабанчук. - Дорослі пацієнти більше не групуються навколо “дієтичних столів” за ознакою власної хвороби, а поділяються за харчовим статусом на три групи: гіпотрофіки, нормотрофіки та гіпертрофіки. При госпіталізації лікар розраховує індекс маси тіла пацієнта за відповідною формулою, після цього інформація направляється до харчоблоку.

У центральній міській лікарні №1 особлива увага приділяється харчуванню дітей. До раціону малюків включено дієтичну їжу, приготовлену на пару та дитячі суміші. Також в усіх міських лікарнях є окреме меню для учасників антитерористичної операції на сході України, яке складається не лише з першої та другої страви, у ньому обов’язково присутні різноманітні вітамінізовані салати, фрукти та інші корисні продукти.

Щодо дитячої міської лікарні, то її головний лікар Оксана Клюєнко відзначила, що у 2017 році на харчування маленьким пацієнтам було виділено у два рази більше коштів, ніж у позаминулому році. Крім субвенції, яка складає 280 тисяч гривень, з місцевого бюджету було виділено таку ж суму, що дало можливість лікарні закупати такі корисні і дороговартісні продукти харчування, як твердий сир, риба та м’ясо.

- Відвідавши харчоблоки та їдальні медичних установ Кропивницького, члени комісії переконались, що раціон хворих збалансований, включає у себе і м’ясні, і молочні продукти, різноманітні каші, салати, хлібобулочні вироби, корисні компоти та узвари, - підсумувала поїздку Наталія Дзюба. - Ми запитали у хворих, чи задоволені вони раціоном. Усі пацієнти запевнили нас у тому, що їжі, яку пропонують у стаціонарі, їм вистачає, і додаткових продуктів від родичів вони не потребують.

Усі новини