(Не)помітні історії: у Кропивницькому відкрилася виставка про долю вимушених переселенців

Вівторок, 12 грудня 2023 17:17

Кропивницький став одним із десяти міст України, де відкрилася виставка «(Не)помітні історії». Вона розмістилася в головному холі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського – найбільшому інформаційному, культурному, просвітницькому та соціальному хабі області.

Про що виставка? Про полон, депортацію, сексуальне насильство, втрату рідної домівки і усього, що складало мирне життя до повномасштабного вторгнення росії на українську землю.

На світлинах – найцінніші речі, які герої проєкту забрали з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книга з маріупольської бібліотеки, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні, прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, яка залишилася на окупованій території…

Офіційно в Україні майже п’ять мільйонів біженців, з них прихисток на Кіровоградщині знайшли 90 тисяч українців. На світлинах речі героїв проступають крізь туман, нагадуючи, що за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім.

Щоб перемогти в цій страшній війні, ми не повинні звикати до горя, яке пережили і переживають люди, якім вдалося покинути окуповані території і які досі виживають там. І ми завжди пам’ятатимемо, що ці страждання — результат агресії росії.

Виставка працюватиме в бібліотеці Чижевського до кінця року. Організатором виступив Центр допомоги врятованим.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13