Ніколи знову: у Кропивницькому вшанували пам’ять українців, загиблих під час воєнних дій

Середа, 8 травня 2024 13:33

У Кропивницькому вшанували пам’ять загиблих захисників і цивільних громадян під час усіх воєн в Україні. Цього року Україна вперше відзначає 08 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Квіти до до Вічного вогню на Фортечних валах та до могил Героїв на Алеях почесних воїнських поховань Рівнянського і Далекосхідного кладовищ поклали начальник ОВА Андрій Райкович, заступник міського голови Олександр Мосін, секретар міської ради Олег Колюка, військові, духовенство, представники обласної та міської влади, громадських та ветеранських організацій.

Українці приєдналися до європейської традиції відзначення 08 травня. Ця традиція полягає не тільки у зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні.

Для Європи 08 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

День пам’яті та перемоги — це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в CPCP, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939-1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, военні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, еврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах територїі сучасної України, зазнали величезних втрат.

08 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупацїі їхніх міст i сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна — це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це — долі, мільйони маленьких i великих людських бід, які тривали роками.

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Военні дїі велися на територїі близько 40 країн — у Європі, північній Африці, Азїі, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, в тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці на боці антигітлерівської коаліцїі зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних i повстанських структурах.

Обидва тоталітарні режими під час окупацїі територїі України здійснювали численні злочини проти цивільного населения — Голокост, масові вбивства та депортацїі народів.

На початку війни український народ, не маючи незалежної держави, був розділений між кількома країнами. Нацисти i комуністи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя, у власних цілях та геополітичних іграх використовували невирішене «українське питання» та прагнення українців до незалежності й суверенітету. Наші землі вони розглядали виключно як pecypc.

Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів — нацистського i комуністичного, а також через “політику умиротворення” щодо Гітлера провідних країн світу. Тому важливо пам’ятати, що слабкість, страх i нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів. Сьогодні світове співтовариство має змогу спертися на той гіркий досвід та історичні уроки для прийняття адекватних безпекових рішень, зокрема щодо російської агресїі проти України.

Нині спадкоємицею сталінського режиму е російська федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом, маніпулює власними громадянами i намагається залякати світ.

Жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога — результат титанічних зусиль десятків держав i сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця в Другій світовій для реваншизму. Кульмінацією цієї агресивної політики російської федерацїі став напад на Україну в 2014 році та злочинне повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року.

Друга світова війна тривала шість років. Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрацїі всіх сил, взаємодопомоги, консолідацїі i мобілізацїі суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного i соціального життя в інтересах боротьби зі злом. Ця історія добре ілюструє, в який спосіб спільноти досягають важливих перемог.

Українці зі зброєю в руках захищають Європу i дають шанс на побудову тривкішого миру i створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього е перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресїі російського імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії єдиний шлях відновлення — перемогти загарбника.

Ціна українців у боротьбі з нацизмом – близько восьми мільйонів загиблих – п’ять мільйонів цивільних і три мільйони військових. Сьогодні Україна знову у війні проти нацизму ХХІ століття – проти рашизму. Про те, що через більш як сім десятиліть після завершення Другої світової, в нашій державі знову йде жорстока війна, нагадала довготривала нічна  тривога і ракетні удари російських агресорів по енергетичним об’єктам Кіровоградської області.

Україна бореться з ворогом і попри війну ми пам’ятаємо і шануємо наших героїв. Хвилиною мовчання кропивничани вшанували пам’ять загиблих захисників.

Начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович і заступник голови обласної ради Юрій Семенюк посмертно вручили нагороди рідним загиблих Героїв - земляків.

Усі новини