Нова схема теплопостачання Кропивницького передбачає облаштування модульних котелень і відхід від великих діаметрів трубопроводів

П'ятниця, 23 лютого 2024 18:56

Реконструкція системи теплопостачання Кропивницького стала одним із головних питань порядку денного засідання постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та транспорту під головуванням депутата Василя Рубана сьогодні, 23 лютого.

Ознайомитися із напрацюваннями колективу ТОВ «Енергопром-Інжиніринг», які впродовж декількох років вивчали ситуацію у сфері централізованого теплопостачання Кропивницького та напрацьовували заходи з її модернізації, прийшли депутати з інших постійних комісії, заступники міського голови Олександр Мосін та Олександр Вергун, секретар міської ради Олег Колюка, представники профільних виконавчих органів.

Презентували власні пропозиції директор підприємства Сергій Кіпко та фахівець у сфері теплотехніки Константин П’яних.

Станом на сьогодні мережа теплопостачання у Кропивницькому має протяжність 163 кілометри, подачу теплоносія забезпечують 70 котлів міської ТЕЦ і 22 котелень. Централізоване тепло  подається до 838 житлових будинків, 78 закладів освіти, 24 закладів охорони здоров’я, 74 бюджетних організацій та 69 інших споживачів.

Серед основних проблемних питань, розробники проєкту виокремили наступне:

- вичерпання ресурсу роботи теплових мереж, 99% яких працюють понад 30 років, мають 3,7 пошкоджень  на один кілометр теплотрас на рік, що призводить до втрат теплової енергії на рівні 27%.

- існуюча система централізованого постачання у Кропивницькому занадто потужна: при встановленій потужності 996 МВт, середнє теплове навантаження у місті складає 74 МВт.

- наявність гібридних систем теплопостачання: у 314 багатоквартирних будинках із 838 понад 80% абонентів від’єдналися від ЦТ.

- значні питомі витрати електроенергії на транспортування теплової енергії;

- робота ТЕЦ обмежена жорстким зв'язком між електричною і тепловою генерацією, що обмежує можливості електрогенерації на початку і при завершенні опалювального сезону.

- зосередженість існуючої системи на використанні єдиного ресурсу – природного газу, що робить її залежною від наявності та зміни ціни на цей вид палива;

Щоб зробити систему теплопостачання у Кропивницькому ефективною, фахівці ТОВ «Енергопром-Інжиніринг» пропонують перевести ТЕЦ в режим роботи на  комбінованих видах палива: природному газі і біопаливі – пелетах з переробки соняшникового насіння. Проєкт  передбачає виведення з експлуатації найпотужнішої в обласному центрі Південно-Західної котельні, натомість облаштування в мікрорайонах десяти модульних котелень. Теплові мережі також мають бути оптимізовані під необхідні розраховані менші за діаметром трубопроводи. Гібридні системи теплопостачання багатоповерхівок теж повинні  бути ліквідовані – там де з централізованим теплопостачанням  залишилася невелика кількість  квартир, їх необхідно перевести на автономні системи. Значна увага приділяється запровадженню автоматичних систем управління котельнями малої потужності і використанню системи екологічного менеджменту.

- Загалом розрахункова вартість проведення такої реконструкції складає  4,43 мільярда гривень, яка дасть щорічну економію 1,4 мільярда гривень, а термін окупності проєкту складає 3,1 року, - відзначив Константин П’яних. – В Європі такий термін окупності вважається прийнятним і зацікавив би інвесторів.

Розроблений проєкт є надзвичайно важливим для міста, погоджується заступник міського голови Олександр Мосін, інших варіантів, щоб зекономити бюджетні кошти і не дотувати в подальшому  теплогенеруюче підприємство Кропивницького немає.

- Відхід від великих діаметрів і перехід на розподільчі мережі є для нас сьогодні реальним шляхом організації сучасної мережі теплопостачання у Кропивницькому, - підтвердив Олександр Мосін. - Крім того, відключення від ЦО житлових будинків, де залишилося 10% споживачів зменшить кількість абонентів централізованої системи теплопостачання із 12400 до 9000. Наше завдання – шукати фінансові механізми для реалізації такого проекту впродовж трьох років. Частина локальних проектів модернізації теплової мережі під нову систему теплопостачання уже розроблена: вулиці Чорновола, Гагаріна, територія навколо Ковалівського парку – вони будуть виконуватися у першу чергу. При реконструкції обов’язково буде здійснена ревізія і ремонт інших мереж, у першу чергу водопровідно-каналізаційного господарства.

Члени постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та транспорту взяли до відома надану інформацію і доручили головному управлінню житлово-комунального господарства міської ради спільно з КП «Теплоенергетик»  запропонований проект системи теплопостачання Кропивницького подати на погодження до Міністерства розвитку громад і територій.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28