Олег Колюка: співпраця з міжнародними організаціями дозволить вирішити у Кропивницькому багато гуманітарних питань

Понеділок, 23 травня 2022 13:00

Про налагодження співпраці щодо надання гуманітарної допомоги переселенцям домовилися представники Управління ООН з координації гуманітарних справ під час зустрічі сьогодні, 23 травня, із секретарем Кропивницької міської ради Олегом Колюкою, керівниками управлінь освіти Ларисою Костенко, з питань захисту прав дітей Тетяною Тимоховською, відділу з комунікацій з громадськістю Оксаною Горбенко, а також головою громадської організації "Територія успіху" Інгою Дуднік.

За словами Цивільно-військового координатора управління організацій Об'єднаних націй з координації гуманітарних питань Едуарда Тауіла, організація ООН координує міжнародні гуманітарні структури, які сьогодні надають допомогу в Україні. Аби ця робота була ефективнішою і покривала всі напрямки на територіях, де в цьому є потреба, представники управління ООН налагоджують співпрацю з місцевою владою і волонтерськими організаціями.

- Ми намагаємося зацікавити міжнародні організації, щоб об’єктом своєї уваги розглядали не тільки території, де ведуться воєнні дії, а й центральні регіони, де сьогодні дуже багато людей, які вимушені були полишити свої міста. Наша мета — побудувати системну роботу з надання гуманітарної допомоги великими партіями на область, на місто, адже на місцевому рівні це зробити швидше і ефективніше, оскільки гуманітарні центри вже мають інформацію про кількість переселенців і в якій допомозі є потреба, - зазначив Едуард Тауіл.

Представники управління ООН повідомили, що вже наступного тижня у Кропивницькому почне працювати продовольча лінія допомоги, решту гуманітарних потреб покриватимуть поки точково. Але вже зараз важливо з місцевою владою і гуманітарними центрами спільно з’ясувати, які прогалини не покриті і в чому є потреба.

Одразу ж на зустрічі прозвучали і запити від представників виконавчих органів і волонтерських центрів: є потреба у літніх речах для переселенців, оскільки більшість їх приїхали ще холодної пори. Діти внутрішньо переміщених осіб потребують комп’ютерної техніки для дистанційного навчання, є велика потреба в ліжках, потрібні холодильники і пральні машини для соціального гуртожитку, де вже незабаром зможе розміститися 100-120 переселенців.

- Всі запити передамо міжнародним організаціям, які займаються наданням гуманітарної допомоги за цими напрямками. Вже наступного тижня організуємо координаційні онлайн зустрічі представників міжнародних організацій із місцевими гуманітарними центрами, щоб вони обмінялися інформацією і обговорили подальшу співпрацю, - додав керівник офісу управління ООН.

- Системний підхід в організації надання гуманітарної допомоги внутрішнім переселенцям дуже правильний. Міська влада всіляко сприятиме налагодженню співпраці з міжнародними організаціями, ми всі зацікавлені, щоб ця допомога розподілялася рівномірно там, де в цьому є потреба. Переконаний, що співпраця з міжнародними організаціями дозволить вирішити багато гуманітарних питань, - зазначив секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.

Усі новини