Олександр Мосін: «У Кропивницькому активно працюють над розробкою нової системи теплопостачання, проте це справа не одного року»

Четвер, 3 травня 2018 16:58

Сьогодні, 3 травня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович та його заступник Олександр Мосін взяли участь в колегії ОДА, присвяченій опалювальному сезону.

Першим поінформував присутніх про підсумки проведення опалювального сезону 2017 – 2918 Олександр Мосін. Він повідомив, що послуги з теплопостачання в місті надають два підприємства КП «Теплоенергетик» та ДП «Кіровоградтепло» «ЦНТІ УНГА». В результаті багаторічної кампанії з роздачі дозволів на встановлення автономного опалення, обидва підприємства втратили в середньому 65% споживачів.

- Наше місто тепер серед “лідерів” у рейтингу розбалансованості центрального теплопостачання. Вся система розбалансована на 65%, - зауважив Олександр Мосін. – До цього варто додати ще й агресивну позицію монополіста ВАТ «Кіровоградгаз» з їх постійним шантажем та відключенням теплопостачальних підприємств від газу. Ще два роки тому ми відчули, що місто потребує зовсім нового підходу до вирішення проблеми. Але навіть для появи нової стратегії необхідно здійснити низку важливих кроків.

За словами Олександра Мосіна, у міській раді розробили і вже сесійно затвердили «Програму оптимізації системи теплопостачання у місті на 2017-2018 роки». Нею передбачено відключити від централізованого опалення близько ста будинків, де залишилось 5 і менше квартир. У минулому році вже відключено більше тисячі стояків. Планується і реконструкція котельні на селищі Новому. В поточному році на цю роботу передбачено 17 млн. грн. Таким чином, селище у наступному опалювальному сезоні повністю перепідключиться до нової котельні.

- За дорученням міського голови у минулому році збудовано і введено в дію сучасну блочно-модульну котельню, яка опалює 4 соціальні заклади, – зауважив заступник міського голови. - Саме така модель розглядається як один із реальних робочих варіантів нової стратегії теплопостачання.

Нині в міській раді створено спеціальну комісію з перевірки орендованого цілісного майнового комплексу ЦНТІ УНГА. Результати детальної перевірки стануть підґрунтям щодо подальшого майбутнього цього підприємства. Проте, які б кроки нині не вживала міська рада, розробка принципово нової системи теплопостачання при реальній ситуації – це задача не одного року кропіткої роботи.

Олександр Мосін наголосив, що принципова позиція міського голови — залучення інвестицій, участь міста у різних економічних форумах, грантах, кредитах міжнародних інститутів, щоб отримати додаткові кошти на теплосанацію. В першу чергу це стосується об’єктів бюджетної сфери.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович під час колегії зазначив, що нині в обласному центрі до централізованого опалення підключено 990 житлових будинків, із яких 655 потребують встановлення приладів обліку. Ціна лише цього питання складає 37 мільйонів гривень, але ця сума для теплових підприємств непідйомна. Андрій Райкович запропонував звернутись до керівництва держави з пропозицією відтермінувати впровадження закону про встановлення газових лічильників. До того ж не зрушено з місця і питання передачі майнового комплексу централізованого водопостачання та водовідведення селища Нового на баланс ОКВП "Дніпро-Кіровоград", хоча відповідне рішення погодили депутати обласної ради ще півтора роки тому.

- Це питання гальмується тому, що сама схема передачі відпрацьована невірно, – наголосив міський голова. - Тому я прошу не ігнорувати це питання, і приєднатись до його вирішення. Я би хотів, щоб фахівці міста та області спільно взялися за його вивчення і вирішення, і це треба зробити до опалювального сезону.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко запевнив, що підтримає Андрія Райковича у вирішенні цих питань. Область співпрацюватиме з містом.

Усі новини