Олександр Вергун: Кропивницький продовжує активно готуватися до опалювального сезону

Четвер, 21 липня 2022 16:55

Як в умовах війни Кропивницький готується до наступного опалювального сезону, про хід підготовчих робіт міського теплового господарства, альтернативні види опалення та благоустрій аварійних місць розриття розповів заступник міського голови Олександр Вергун.

- Сьогодні у Кропивницькому реалізується програма оптимізації системи теплопостачання: продовжується відключення споживачів — власників квартир — від централізованого опалення за рішенням зборів мешканців житлових будинків, що знаходяться на обслуговуванні ОСББ, управляючих компаній і кооперативів, для облаштування автономного електричного або газового опалення. Мешканці багатоквартирних будинків, визначені програмою оптимізації для відключення від централізованого теплопостачання,  звертаються за дозволом. Тільки минулого тижня надійшло більше 500 заяв. Утім є певні нюанси, які зараз ми намагаємося вирішити. Справа в тому, що є будинки, де вже більше 80% мешканців перешли на електроопалення. Відповідно електромережі, що живлять ці будинки, не розраховані на таку приєднану потужність. Є відповідні зауваження і пропозиції енергетиків про підсилення потужності кабелів, тому зараз опрацьовуємо ці питання. Ці роз’яснення надаємо і мешканцям, щоб вони на загальних зборах приймали рішення щодо заміни електромережі, бо ні міська рада, ні енергетики не можуть самостійно цього зробити, - розповідає Олександр Вергун.

За словами посадовця, на фінансове забезпечення програми оптимізації системи теплопостачання Кропивницького, в бюджеті передбачено майже 800 тисяч гривень. Вони будуть використані для компенсації витрат на облаштування автономного опалення малозабезпеченим громадянам, місячний дохід яких не перевищує трьох тисяч гривень. Після встановлення індивідуального опалення у своїх квартирах, вони мають подати на розгляд комісії міської ради відповідний пакет документів із заявою. Після розгляду документів, споживачу відшкодовується 50% вартості робіт. На сьогоднішній день понад сто заявників уже отримали компенсацію на загальну суму 584 тисячі гривень.

- Крім того, сьогодні ми опрацьовуємо можливість будівництва котелень на альтернативних видах палива. Бо за попередженням Міністерства розвитку громад і територій очікується зменшення лімітів газу. Можливо й опалювальний сезон розпочнеться із запізненням. Зараз ми працюємо з виробниками альтернативних котелень і готуємо програму спорудження, поряд із газовими, котелень на альтернативному паливі — пілетах чи біомасі з відходів рослинництва, - повідомив заступник міського голови.

Разом із підготовкою до опалювального сезону є ще одна проблема, яку сьогодні треба вирішувати — благоустрій місць аварійного розриття, які здійснюють водопровідно-каналізаційне та теплопостачальне підприємства.

- Є проблеми з відновлення асфальтового покриття після розриттів. Бракує асфальтобетону, бо не всі асфальтні заводи працюють. Але ж наводити благоустрій треба. Є відповідний графік виконання робіт і угоди, укладені з цими підприємствами, тому звертатимемося до керівників з вимогою наводити лад у місцях аварійного розриття і контролювати виконання. Спецінспекція виїжджатиме на місця і стежитиме за термінами відновлення покриття. Нагадаю, що існує адміністративна відповідальність за невиконання зобов’язань з відновлення покриття в місцях аварійного розриття, яка передбачає штраф від 800 до 130 гривень, який накладається на посадових осіб.

Усі новини