Олександр Вергун: якщо головні транспортні магістралі Кропивницького не відремонтувати, то після зими їх не врятує ніщо

Вівторок, 25 липня 2023 14:01

Дві транспортні магістралі з інтенсивним рухом — вулиці Академіка Тамма і Героїв України у Кропивницькому, капітально відремонтують і облаштують усією необхідною інфраструктурою відповідно до сучасних вимог. Загалом на ці роботи передбачено 186,5 мільйона гривень. Про це повідомив заступник міського голови Олександр Вергун сьогодні, 25 липня.

Капітальний ремонт двох вулиць проводиться в рамках реалізації комплексної програми розвитку житлово-комунального господарства Кропивницького, якою заплановано його здійснення у 2023 році.

- Ці дві вулиці — важливі транспортні магістралі, які сполучають кілька великих мікрорайонів міста, де проживає близько 70 тисяч людей — вулиці Жадова, Попова, Героїв Рятувальників. Крім того, на цих дорогах надзвичайно висока інтенсивність руху — за добу проїжджає 5,5 — 6 тисяч автомобілів, - зазначив Олександр Вергун. – Транспортна інфраструктура цих вулиць будувалася багато років тому і сьогодні не відповідає державним вимогам і стандартам. Їхній стан  уже давно незадовільний: дорожнє покриття потріскане, тротуари не пристосовані для маломобільних груп громадян, відсутні пандуси і велодоріжки. Якщо ці вулиці не ремонтувати зараз, то після наступної зими ні поточний, ні ямковий ремонт їх уже не врятує. Саме тому було прийняте рішення робити капітальний ремонт на вулицях Академіка Тамма і Героїв України.

За словами посадовця, на вулиці Академіка Тамма капітально відремонтують ділянку довжиною 680 метрів — від вулиці Курганної до вулиці Героїв України. Вартість робіт складає 72 мільйони гривень: 52 мільйони виділили з місцевого бюджету, ще 20 мільйонів — цільова субвенція з державного бюджету. Тут повністю замінять дорожнє покриття на асфальтобетонне, проїжджу частину розширять до чотирьох смуг руху, збудують нові тротуари і велодоріжки обабіч, встановлять перильну огорожу, облаштують зупинки громадського транспорту. На перехресті вулиць Академіка Тамма і Героїв Рятувальників побудують кільце транспортної розв’язки, обладнане автономним освітленням, з острівцями безпеки, пішохідними переходами.

На вулиці Героїв України за таким же принципом відремонтують 1,5 кілометра дорожнього покриття з облаштуванням усіх інфраструктурних об’єктів. Вартість ремонтних робіт цієї вулиці становить 114,5 мільйона гривень — 74,5 мільйона з місцевого бюджету, 40 мільйонів — державна субвенція.

Олександр Вергун зазначає, що розширення цих двох автомагістралей передбачає знесення пів сотні дерев, які нині ростуть на узбіччі зовсім близько до дорожнього полотна.

- Відповідно до проєкту капітального ремонту, розширення проїжджої частини не можливе без знесення зелених насаджень. Ми усі дерева обстежили, є серед них сухі і хворі, є у задовільному стані, але близькість до дороги з часом неминуче призведе до їхньої загибелі. Тому проєктом передбачено заміну зелених насаджень, замість спиляних тополь і сосен на газонній частині  висадимо пів сотні молодих каштанів, - наголосив Олександр Вергун. - будемо стежити за тим, як вони приживуться, якщо котресь загине, то підсадимо нове, але усі зелені насадження обов’язково відновимо.

Капітальний ремонт вулиць Академіка Тамма і Героїв України уже розпочався. Завершити його планують до кінця року. На час ремонту, за словами заступника міського голови, рух транспорту цими вулицями не перекриватимуть, а більшу частину робіт проводитимуть вночі.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01