Основними причинами пізнього виявлення туберкульозу у Кропивницькому є недбале ставлення до свого здоров’я і супутні патології

П'ятниця, 30 червня 2023 14:42

Засідання міської ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу відбулося у Кропивницькій міській раді сьогодні, 30 червня.

Члени ради під головуванням заступника міського голови проаналізували епідеміологічну ситуацію у Кропивницькому по туберкульозу  за І квартал 2023 року та стан імунопрофілактики туберкульозу в обласному центрі, опрацювали стан надання медичної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД у закладах охорони здоров’я міста Кропивницького у І кварталі 2023 року, визначили результати аналізу бар’єрності та моніторингу доступності послуг для громадян з ВІЛ.

За інформацією завідуючої амбулаторно – поліклінічного відділення КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Тетяни Шаманської, епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу у Кропивницькому за три місяці 2023 року дещо покращилася.

За звітний період виявлено 29 хворих на туберкульоз,при тому, що у 2022 році захворіли 32 мешканці міста. Показник захворюваності на всі форми туберкульозу складає 12,9 на 100 тисяч населення, у 2022 році було зафіксовано – 14,2.

- Важливо, що питома вага хворих з несвоєчасно виявленими формами туберкульозу серед вперше виявлених хворих склала 14,3 %, минулого року – 36%, - відзначила Тетяна Шаманська. -  Основними причинами несвоєчасного виявлення форм туберкульозу є недостатня робота первинної ланки по ранньому виявленню туберкульозу, недбале ставлення хворих до свого здоров’я, які два і більше років не обстежувалися флюрографічно та супутні патології – ВІЛ інфекція, алкоголізм, наркоманія, цукровий діабет тощо.

Тож дієвим шляхом подальшого покращення епідеміологічної ситуації щодо туберкульозу у Кропивницькому є наполеглива і активна робота з раннього виявлення захворювання та посилення  контролю за її виконанням зі сторони керівників закладів охорони здоров’я.

У той же час подолання ВІЛ-інфекції,  як загрози громадському здоров’ю,  є одним із найголовніших завдань сьогодні для системи охорони здоров’я України, наголосила Олена Чавикіна – експерт управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради з інфекційних хвороб.

- На сьогодні, на жаль, Україна залишається однією з країн, де продовжує зростати кількість нових випадків інфікування ВІЛ та смертність від синдрому набутого імунодефіциту людини, - підкреслила Олена Чавикіна.  -  На початок 2023 року Україна посідала одне з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю людей, які живуть з ВІЛ, і налічувала, за оціночними даними, понад 244,8 тисяч людей, майже 30% з яких не знають про свій ВІЛ-статус.

Пройти скринінг, тобто визначити власні ризики інфікування ВІЛ, та замовити безкоштовний оральний тест на ВІЛ тепер стало можливо,  скориставшись опцією “Хочу обстежитись” на сайті   prozdorovia.in.ua.   Сайт запропонує користувачу пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики  інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможе знайти найближчий пункт тестування у своєму місті.

Оральний тест на ВІЛ — одна з найновіших опцій у діагностиці захворювання. Він дуже простий у використанні, а результат можна отримати вже за 20 хвилин. Точність діагностики сягає  99 % за умови дотримання інструкції. Замовити такий тест можна з будь-якого регіону України. 

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13