Особливі діти потребують особливої уваги

Понеділок, 3 квітня 2017 16:31

Напередодні Всесвiтнього дня поширення iнформацiї про проблему аутизму, який відзначається 2 квітня, журналісти Кропивницького завітали до спеціалізованої загальноосвітньої школі І-ІІ ступенів №1, щоб на власні очі побачити, у якій атмосфері навчаються та виховуються особливі дітки, та як проходять їхні заняття.

Всього у спеціалізованому навчальному закладі займаються 170 учнів, серед них 35 діток з розладами спектру аутизму. Такі діти навчаються в класах, кількість учнів у яких не більша за 12 осіб. У навчальному закладі є і дошкільна група для дітей-аутистів, і початкові класи, де для них створюються максимально комфортні умови — кожна класна кімната обладнана куточком для відпочинку.

- Першу підготовчу групу дітей-аутистів було створено чотири роки тому, і зараз вони навчаються у 3 класі, - розповіла директор школи Наталія Станкевич. - Раніше ми їх не виокремлювали, але є діти, які не приймають біля себе однолітків не таких, як вони. Створивши для такої категорії дітей окремий клас, ми побачили, що у своєму середовищі їм знаходитися і навчатися набагато комфортніше.

Навчальний процес для учнів триває до обіду і включає вивчення усіх предметів, але у полегшеному варіанті. У шкільній програмі дітей-аутистів є і спеціальні дисципліни, наприклад, “Адаптація у суспільстві”. На таких заняттях діти вчаться звичайним, на нашу думку, речам: одягатись, сервувати стіл і навіть заповнювати книжку по сплаті за комунальні послуги. Навчання у цьому закладі освіти триває 10 років, а отримавши пластикове свідоцтво про середню освіту, випускники можуть продовжити навчання у технікумах та коледжах. Оскільки у школі багато часу приділяється урокам праці — дівчата вивчають швейну справу, а хлопці столярство, то добре опанувавши певний вид трудової діяльності, у майбутнього випускника уже є професія. І таких працівників дуже

цінують працедавці, оскільки вони надзвичайно ретельно і відповідально ставляться до роботи.

Під час зустрічі завідувач психолого-медико-педагогічної консультації Олена Дорошенко наголосила на тому, що рання реабілітація діток-аутистів дає дуже позитивні результати. До спеціалізованої школи №1 привозять дітей з усієї області, адже у цьому навчальному закладі викладачі знайдуть індивідуальний підхід до кожного особливого учня.

Усі новини