Оцінка експерта: Кропивницький активно просуває українські топоніми на мапі міста

П'ятниця, 15 грудня 2023 17:22

У Кропивницькому перейменують 46 вулиць. Громадськість міста запрошують до обговорення, яке триватиме місяць, а на сайті міської ради створили електронну форму, куди можна вносити пропозиції. Які вулиці та чому саме зараз вирішили перейменувати, у прямому ефірі Суспільного пояснив секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка. Високу оцінку процесу стирання на мапі Кропивницького радянських і російських назв та просування українських топонімів дав український експерт, голова ГО  "Деколонізація України" Вадим Поздняков.

- Кропивницька громада продовжує позбуватися від радянських, російських і комуністичних топонімів та маркерів. Зрозуміло, що цей процес активізувався, як і в усій державі, після початку війни. На даний час протягом 2021-2022 років в місті уже перейменовано 168 вулиць. Процес перейменування відбувається впорядковано, маємо затверджену концепцію інтеграції українських маркерів у топонімічний простір Кропивницької громади, активно працює топонімічна комісія, відбувається широке обговорення цієї теми і потім уже депутати приймають відповідне рішення, - розповів в ефірі програми "Суспільне. Спротив" Олег Колюка. - Процес перейменування втілюється і в практичній площині. Районні у місті Кропивницькому ради працюють над заміною адресних вказівників із новими назвами вулиць. Цього року майже на 60 вулицях централізовано замінили адресні таблички. Станом на сьогодні процес перейменування триває, ми позбуваємося російських, радянських маркерів. На обговорення громаді ми запропонували останні 46 вулиць і провулків. Із переліком цих вулиць варто ознайомитися на сайті міської ради, можна вносити обґрунтовані пропозиції в будь-якій формі — електронній, письмовій. Обговорення триватиме до 22 грудня. Орієнтовно в січні-лютому місто має повністю очиститися від радянських і російських маркерів. У Кропивницькому з’явилися і ще з’являться вулиці, якими буде увічнена пам’ять героїв сучасної російсько-української війни, видатних загальноукраїнських, місцевих діячів та історичних подій. Зокрема останні пропозиції, котрі запропонувала топонімічна комісія для обговорення - перейменувати вулицю Гагаріна на Степана Бандери, вулицю генерала Жадова - на Героїв УПА чи Державності, вулицю Короленка - на честь Героїв-земляків. Буде також провулок Баштанський — це наше вшанування жителів міста Баштанка, які на початку повномасштабного вторгнення зупинили колону ворожої техніки, яка прямувала на Кропивницький.

Олег Колюка відзначив, що кропивничани беруть активну участь в обговоренні, подають свої пропозиції щодо нових назв вулиць. Близько двох десятків пропозицій надійшли в управління культури міської ради на опрацювання. Загалом близько третини уже перейменованих вулиць і провулків змінили назви за пропозиціями містян, громадських організацій, трудових колективів. Громада позитивно ставиться до перейменування, адже це важливий процес очищення нашого суспільства від всього російського, радянського, цих ганебних явищ, які ще мають місце в нашій країні.

Якісний процес перейменування міських топонімів у Кропивницькому відзначив експерт з цього питання, голова громадської організації "Деколонізація України" Вадим Поздняков.

- Зважаючи на якість нових топонімів, Кропивницький — один із найкращих обласних центрів України. У місті до перейменування підходять виважено і грамотно, у переважній більшості підібрані якісні назви вулиць — історичні, на честь гідних людей. Кропивницький проявляє себе так, як треба. Є проблема відносно пам’ятників і меморіальних дощок, але вона здебільшого полягає у процедурі отримання дозволів Міністерства культури України. Але в плані перейменування вулиць — кропивничани молодці! - відзначив експерт і додав, що процеси зміни топонімів нині активно відбуваються у більшості областей України.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13