Пам’ятай про Крути!

Середа, 29 січня 2020 14:24

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут – однієї з героїчних і легендарних сторінок в історії української визвольної боротьби 1917 – 1921 років.

Минуло 102 роки з того дня, коли українцям вдалося нав’язати ворогу нерівний бій, зупинити його просування на Київ і таким чином дозволити українській делегації підписати Брестський мирний договір. За різними даними до 200 молодих хлопців: добровольців, студентів куріня Січових стрільців Київського університету св. Володимира та гімназистів київських гімназій і курсантів військових училищ, офіцерів та вояків армії УНР свідомо принесли себе в жертву в ім’я майбутніх перемог України і в цьому найвища цінність їхнього подвигу.

Розвідувальний загін із близько 30 бійців, серед яких був наш земляк – Володимир Шульгин, іменем якого назвали одну з вулиць Кропивницького, потрапив у полон і поліг смертю хоробрих.

Співробітники музею музичної культури ім. К.Шимановського та бібліотеки-філії для дітей № 13 до визначної дати ознайомили своїх відвідувачів з героїчними сторінками історії нашої Батьківщини під час патріотичного заходу «Крути: наша слава, наша історія». Гостями бібліотеки цього разу стали учні 7 В класу ЗОШ № 20.

Розпочали знайомство з легендарним боєм під Крутами показом фільму «Лист без конверта» із циклу «Невідома Україна». Діти дізналися, що Олександр та Володимир Шульгини – земляки, знакові фігури в історії України, провели раннє дитинство в нашому місті. Співробітники музею відзначили і краєзнавчий аспект: Олександр Шульгин став першим міністром закордонних справ в історії України та залишив чудові спогади про рідне місто.

Учні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час української визвольної боротьби 1917 – 1921 років та висловили подяку за чудову, змістовну розповідь.

Усі новини