Пенсії по інвалідності військовослужбовцям: за яких умов, скільки?

П'ятниця, 1 грудня 2023 09:30

У головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області станом на 01.11.2023 на обліку перебуває 2350 осіб з інвалідністю з числа військовослужбовців, з них: особи з інвалідністю I групи – 135 осіб, ІІ групи – 647 осіб та III групи – 1 568 осіб. Хто має право на виплату, за яких умов призначається пенсія по інвалідності військовослужбовцям, пояснила начальниця управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Антоніна Торшина.

Хто має право?

- Призначення пенсій по інвалідності військовослужбовцям можливо здійснювати як за нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне страхування”, так і за нормами Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі ‒ Закон №2262). При цьому обирається найбільш доцільний варіант розрахунку пенсії за одним із законів, - зазначила Антоніна Торшина. - Питання подання та оформлення документів регулює Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону №2262, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007 №3-1. Цей Порядок не стосується військовослужбовців строкової служби та членів їхніх сімей.

Згідно з Порядком, заяви про призначення пенсії по інвалідності особами, звільненими із військової служби, подаються у головне управління Пенсійного фонду України в області через уповноважені структурні підрозділи Міністерства оборони України (Кіровоградський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки). Ті особи, які були призвані за мобілізацією міністерствами та іншими органами (крім підрозділів Міністерства оборони України) звертаються до уповноважених структурних підрозділів відповідних міністерств та інших органів.

Умови призначення

- Пенсія по інвалідності призначається після звільнення зі служби та в разі, якщо інвалідність настала в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби, або якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби, - додає фахівчиня.

Групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються МСЕК. Залежно від ступеня втрати працездатності інваліди поділяються на три групи.

Залежно від причини інвалідності інваліди з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом №2262, поділяються на такі категорії:

а) особи з інвалідністю внаслідок війни – при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків);

б) інші особи з інвалідністю з числа військовослужбовців – при настанні інвалідності внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов’язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби.

Розмір пенсії по інвалідності

Пенсії по інвалідності за Законом №2262 встановлюються в розмірі від 40 до 100% сум грошового забезпечення військовослужбовця:

а) особам з інвалідністю внаслідок війни І групи – 100%, ІІ групи – 80%, ІІІ групи – 60% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку);

б) іншим особам з інвалідністю І групи ‒ 70%, ІІ групи – 60%, ІІІ групи – 40% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку).

Мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю внаслідок війни не може бути меншою :

- І група ‒ 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.01.2023 — 13 604,50 грн (2 093,00 х 650%);

- ІІ групи ‒ 525% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.01.2023 ‒ 10 988,25 грн (2 093 х 525%);

- ІІІ групи ‒ 360% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.01.2023 ‒ 7 534,80 грн (2 093 х 360%).

Усі новини