Першим лауреатом міської художньої премії імені Бориса Вінтенка став відомий кропивницький майстер Віктор Френчко

Четвер, 9 серпня 2018 11:50

У міській раді Кропивницького відбулося засідання комісії із присудження міської художньої премії імені Бориса Вінтенка.

Як повідомила голова комісії -  заступник міського голови  Наталія Дзюба, із 03 травня по 15 липня 2018 року відділ культури і туризму міської ради Кропивницького приймав заявки на участь у конкурсі. Протягом цього часу надійшли документи лише на одного претендента – Френчка Віктора Васильовича, які і розглянула комісія.

Члени комісії одноголосним рішенням визнати його першим переможцем конкурсу міської художньої премії імені Бориса Вінтенка.

Довідка: ФРЕНЧКО ВІКТОР ВАСИЛЬОВИЧ народився 6 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області.

Член Національної Спілки художників України з 2012 року, скульптор. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Національна традиція» (2009).

У 1964 році закінчив Бучацьку дитячу художню школу.

У 1964-1967 р.р. навчався на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т.Г.Шевченка, після закінчення якої поступив на скульптурний факультет Київського державного художнього інституту в майстерню народного художника СРСР, академіка Академії мистецтв СРСР М.Г.Лисенка. Отримав диплом з відзнакою інституту у 1973 році був запрошений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду України.

З того часу живе і працює в нашому місті.

Створені Віктором Френчком самостійно та у співавторстві і встановлені в Кропивницькому та інших містах і селах пам’ятники, пам’ятні знаки правоохоронцям, козакам, полеглим воїнам і скорботним матерям. Віктор Френчко є автором  пам’ятників пілоту Петру Вересоцькому, першому трамваю в Єлисаветграді, Євгену Маланюку й Надії Тобілевич-Тарковській, багатьох барельєфів, меморіальних дошок, зокрема: Арсенію Тарковському, Дем’яну Бєдному, Євгену Маланюку, Генріху Нейгаузу, Каролю Шимановському, Олександру Пушкіну, Леоніду Кравчуку, Валерію Гончаренку й Наталі Ленгауер, Івану Шепетову, Миколі Смоленчуку й Віталію Ципіну, Семену Тютюшкіну, Валерію Дейнекіну та іншим видатним особистостям. 

Усі новини