Підготувався до ЗНО без стресу допоможуть спеціалісти Кропивницького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Середа, 19 лютого 2020 12:59

У 2019 році спеціалісти Кропивницького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснювали соціальне супроводження  27 прийомних сімей та трьох дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 70 дітей. Крім того, забезпечувався супровід сім’ї патронатних вихователів, де проживають троє дітей.

Про це повідомила заступник міського голови Наталія Дзюба під час звіту за результатами виконання бюджетних програм у 2019 році вчора, 18 лютого.

Упродовж року фахівці Центру провели практикуми, семінари, лекторії для молоді, де розглядалися питання прав та цінностей людини, профілактики правопорушень, особливості розв’язання конфліктних ситуацій в дитячому середовищі.

Так, з метою профілактики синдрому вигорання учнівської молоді під час підготовки до ЗНО, підвищення стресостійкості, пошуку зовнішніх та внутрішніх ресурсів для учнівської молоді Кропивницького коледжу харчування та торгівлі психологи Центру провели цикл тренінгів «ЗНО – без стресу!».

За участі спеціалістів КМЦСССДМ  відбулося засідання круглого столу «Як зупинити насильство з боку однолітків в учбових закладах міста: психологія булінгу». З учнями Кропивницького будівельного коледжу проведено тренінг «Запобігання гендерному насильству та жорстокому поводженню з дітьми» та розповсюджено профілактично-рекламну продукцію з даної тематики. На базі філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області, проведено тренінг «Профілактика правопорушень», в якому взяла участь молодь, що перебуває у конфлікті із законом.

Крім того, з метою попередження рецидивів правопорушень соціальними педагогами Центру на базі Державної установи «Кропивницький слідчий ізолятор» проведене тренінгове заняття «Будуємо майбутнє разом».

- У роботі Центру велика увага приділяється відпочинку та оздоровленню дітей з прийомних сімей та дітей, що виховуються в дитячих будинків сімейного типу, - зазначила Наталія Дзюба. -  Так, на базі відпочинку «Горняк» до Дня захисту дітей спеціалістами Кропивницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було організовано і проведено свято для прийомних сімей. Вихованці  з прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу також відвідали аквапарк у Миколаєві та  ландшафтний парк у  селі Буки.

Заступник міського голови звернула увагу на те, що в червні для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу проводилась «Літня школа». Тут оздоровлювались діти з двадцяти восьми прийомних сімей та трьох дитячих будинки сімейного типу.

У 2019 році проведено міську профілактичну акцію «За здоровий спосіб життя!”, в якому взяло участь близько 250 осіб. А 215 дітей, які виховуються в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах взяли участь у святковій програмі на базі Кіровоградського обласного театру ляльок.

До того ж, Кропивницьким міським центром проведено волонтерський артдесант «Літо починається!». У заході взяли участь 150 осіб з пришкільних таборів загальноосвітніх шкіл міста. До Дня сім'ї відбувся спортивно-розважальне свято  для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу «Моя спортивна сім’я».

- У рамках проведення щорічної благодійної акції «Школяр», присвяченої Дню знань, 470 дітей з багатодітних та опікунських сімей, 410 дітей, які виховуються в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах та 65 дітей, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу отримали канцелярське приладдя, необхідне для навчання. На всі ці заходи було витрачено 83 тисячі гривень., - відзначила Наталія Дзюба.

За словами директора Кропивницького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олега Краснокутського, у пріоритеті на 2020 рік залишаться виявлення та виведення із складних життєвих обставин сімей та осіб, у тому числі вимушених переселенців, осіб з функціональними обмеженнями, сімей військовослужбовців та працівників органів внутрішніх справ, які беруть участь в ООС, сімей поранених та загиблих військовослужбовців та працівників органів внутрішніх справ, груп населення, які потребують соціальної підтримки.

- Ми й надалі здійснюватимемо соціальний супровід зазначених категорій населення, забезпечуватимемо координацію та взаємодію сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, із суб’єктами соціальної роботи до повного розв'язання проблем родини, сприятимемо наданню соціальних послуг, організовуватимемо своєчасну допомогу сім’ям, дітям та молоді шляхом взаємодії з виконавчими органами та місцевих державних адміністрацій.

Усі новини