Підпали трави в охоронних зонах ліній електропередачі у військовий час прирівнюються до диверсії

Четвер, 31 березня 2022 16:08

Від початку війни внаслідок артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів в розподільних, магістральних і міждержавних електричних мережах сталися масові відключення та пошкодження обладнання. Колективи підприємств галузі, незважаючи на часом надскладні та небезпечні умови роботи, продовжують виконувати своє головне завдання — підтримують функціонування електричних станцій, систем передачі та розподілу електроенергії в нормальному режимі.

Як повідомили в НЕК “Укренерго”, суттєвих додаткових ускладнень в роботі об’єднаної енергетичної системи завдають відключення повітряних ліній електропередачі, спричинені підпалами сухої трави, очерету, стерні тощо.

Громадяни, не в повній мірі усвідомлюючи наслідки таких дій, не лише шкодять довкіллю, а й стають винуватцями порушень в роботі електромереж, що загрожує тривалим знеструмленням об’єктів критичної інфраструктури. А це в умовах воєнного стану цілком може трактуватися як диверсія з наступними правовими наслідками для паліїв. 

У НЕК “Укренерго” наголошують на необхідності дотримання вимог щодо охорони електричних мереж та умов виконання робіт в межах їх охоронних зон.   Зокрема, в даних зонах суворо забороняється розпалювати вогнища, випалювати траву та іншу суху рослинність, влаштовувати сміттєзвалища, складувати легкозаймисті матеріали, розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів тощо.

Охоронні зони встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань: 2 метрів — лінії напругою до 1 кВ, 10 метрів — до 20 кВ, 15 метрів — 35 кВ, 20 метрів — 110 кВ, 25 метрів — 150, 220 кВ, 30 метрів — 330, 400, 500 кВ, 40 метрів — 750 кВ. 

Усі новини