“Пісні українських лицарів”: у Кропивницькому створили віртуальну аудіовиставку

Четвер, 10 серпня 2023 17:13

Віртуальну аудіовиставку до Дня Незалежності України підготували фахівці Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського.

Створення подібної виставки стає вже доброю традицією, адже і минулого року музейники презентували подібний проєкт під назвою "Історичні та козацькі пісні Кропивниччини".

Автор виставки - співробітник музею, фольклорист Олександр Терещенко розмістив близько 10 аудіозаписів вояцьких пісень, записаних в нашому регіоні у виконанні сільських мешканців, а також фольклорних гуртів "Гілка", "Дике Поле", фольклорного ансамблю Кропивницького музичного коледжу та інші.

- Стало гарним ритуалом – на День Незалежності співати і слухати патріотичних пісень. А в нинішній ситуації чи не кожна народна пісня сприймається як прояв патріотизму, уособлення національної ідеї. Хоча патріотизм у ширшому сенсі, мабуть, завжди охоплював не тільки героїчну, а й ліричну складову (як вчили у школі: є велика й мала батьківщина – але додам: "мала" ніяк не менше великої…), - зазначає автор виставки.

Презентували цьогорічний проєкт в обласній науковій універсальній бібліотеці ім. Д.Чижевського  під виступи гурту «Млиночок», який виконав пісні, як представлені, так і не представлені у виставці.

Ознайомитися з аудіовиставкою можна на сайті музею за посиланням  http://szymanowski-museum.com.ua/uk/virtualna-vystavka-pisni-ukrainskykh-lytsariv?fbclid=IwAR1fk_pC5TO2-uDnjY77l2NGTBvjI2p7fSByZ6IYRq2KBvf70LM6i9Y3rRo  

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28