Подолання прихованої зайнятості є пріоритетним напрямком діяльності міської влади Кропивницького

Вівторок, 16 квітня 2019 14:16

Легалізації праці та заробітної плати  немає  альтернативи. На цьому наголосили учасники прес-конференції у міській раді Кропивницького – заступник міського голови Андрій Паливода, начальник відділу з питань праці міської ради Микола Рибак на начальник управління Держпраці в Кіровоградській області Сергій Подорожній.

- Відділ з питань праці створений у міській раді Кропивницького півроку тому і головне його завдання полягає у активному веденні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед підприємців міста щодо безумовного дотримання ними норм чинного трудового законодавства України, - наголосив  Андрій Паливода. – Я хочу, щоб представники бізнесу розуміли: відділ з питань праці не є каральним органом. Штрафні санкції залишаються вже крайнім елементом впливу на порушників, які не бажають привести соціально-трудові відносини до норм, прописаних законодавством. У нас немає плану штрафів, а є план легалізації заробітної плати. І ми хочемо наповнювати бюджет не санкціями, а збільшенням надходжень від належно сплачених податків.

За інформацією Миколи Рибака, від 01 січня 2017 року органам місцевого самоврядування делеговано розширені повноваження у сфері контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства про працю. Внесено зміни до ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і запроваджено норму щодо надання виконавчим органам міських рад повноважень на здійснення на відповідних територіях контролю за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення такого законодавства.

Відповідно, міська рада Кропивницького утворила відділ з питань праці, основним завданням  якого є здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю на території міста Кропивницького.

- Відділ з питань праці, починаючи з червня минулого року, приступив до виконання свої повноважень і сьогодні здійснює всі можливі заходи для вирішення проблеми легальної зайнятості та легальної заробітної плати на території міста Кропивницького, - відзначив начальник відділу. - Праця без належного оформлення трудових відносин та виплата заробітної плати  «у конвертах» обкрадає як людей, так і наше місто, послаблює соціальний захист таких працівників.

Микола Рибак звернув увагу громадян, що погоджуючись на нелегальну роботу вони  повинні пам'ятати про тимчасовість блага  заробітної плати у «конвертах» і воно  має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії. При отриманні травми нелегальний працівник не може розраховувати на виплату йому лікарняних та інших обов'язкових виплат, він не завжди отримує належну відпустку та інші соціальні пільги.

- І така ганебна тенденція затягнулася у часі, - підкреслив Микола Рибак. -  Крім цього, від несплати податків, внесків з тіньових доходів місцевий бюджет втрачає величезні надходження, які могли би бути направлені на розвиток нашого міста.  Тож, делеговані нам повноваження, надають можливість зменшити у Кропивницькому застосування не задекларованої праці та удосконалити контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Микола Рибак також роз’яснив, що відділ з питань праці зорієнтований передусім  на інформаційно-роз’яснювальну роботу. З цією метою спеціалісти відділу розробляють буклети з вичерпною інформацією щодо вимог законодавства про працю, соціальні гарантії для офіційно працевлаштованих осіб, а також роз’ясненням ризиків та незахищеності осіб, праця яких незадекларована. Інспектори праці поширюють інформативний матеріал і отримують зворотній зв'язок від суспільства.

- За ІV квартал 2018 року та І квартал 2019 року інспектори відділу відвідали майже 400 підприємств, щоб поінформувати роботодавців та робітників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. І як результат, у Кропивницькому легалізований кожен четвертий працівник. Також, ми проводимо сoціальний діалoг міськoї влади з гpoмадськістю міста з питань легальнoї виплати poбoтoдавцями заpoбітнoї плати. На сторінці відділу офіційного веб-сайту міської ради постійно проводяться опитування громадської думки. Pеспoндентам пpoпoнується дати відпoвідь на питання щодо рівня заробітної плати: чи не є вона нижчою, ніж встановлено державою?, та її легальності: чи не виплачується  «у конвертах»? І маємо досить високу активність респондентів.

Сергій Подорожний , у свою чергу пояснив, що держава розділила повноваження  нагляду і контролю за дотриманням законодавства у сфері трудових відносин між управліннями Держпраці і виконавчими органами міської влади. До кола повноважень відділу з питань праці міської ради належить контроль за дотриманням державних гарантій, виплати заробітної плати і відсутності  її заборгованості.

- Тому логічно, що інспектори відділу використовують головним чином превентивні методи у своїй роботі,  - відзначив Сергій Подорожний. – До речі, кожен інспектор  має право, вбачаючи на будь-якому підприємстві порушення трудового законодавства, у тому числі користуючись інформацією з відкритих джерел, за що окрема подяка вам, журналістам, прийти і поспілкуватися з трудовим колективом, а вже потім іти до адміністрації.  Посвідчення кожного інспектора зареєстровано на офіційному сайті Держпраці і у керівництва підприємством є можливість перевірити його чинність. Але недопуск інспектора до перевірки може стати причиною накладення штрафу у сумі 470 тисяч гривень. Штрафи за виявлених осіб, які працюють без належного оформлення, теж не маленькі – по 125 тисяч гривень за кожного нелегала. Тож роботодавцям варто сім раз подумати, перед тим, як вдаватися до порушень. За ці гроші можна  впродовж 50-и місяців сплачувати за робітника належні податки

Усі новини