Поради від енергетиків: як ощадливо використовувати електроенергію в умовах її дефіциту

Вівторок, 13 грудня 2022 14:14

Фахівці ПрАТ «Кіровоградобленерго» підготували для містян низку порад і застережень: аби суттєво  зекономити електроенергію та зберегти від пошкоджень і аварій електромережі, варто дотримуватись  чітких правил обмежень.

Зверніть увагу на наступне:

- Мийте руки холодною водою, адже, коли вмикаєте гарячу, то прогріваються всі труби. Поки це відбувається, ви все одно миєте руки ще холодною.

- Стежте, щоб у квартирі чи будинку не були ввімкнені зайві прилади.

- Використовуйте локальне світло замість загального – настільна лампа споживає менше електроенергії.

- Встановіть сенсори руху для освітлення приміщень.

- Замініть лампи розжарювання на енергоефективні LED-лампи. Вони споживають у 10 разів менше електроенергії і мають у 5-8 разів довший термін експлуатації, ніж лампи розжарювання.

- Поставте тарифний лічильник для електроенергії. Це стимулюватиме до більшого споживання енергії вночі. Наприклад, грійте воду у бойлері за таймером або користуйтеся пральною машинкою пізно ввечері.

- Перенесіть побутові справи (прання, прасування, прибирання) з "пікових" годин на інший час (вдень, у вихідні, вночі, користуючись таймерами побутової техніки). Із побутової техніки найбільше електроенергії споживають тепла підлога, сушильна машина, пральна машина, мультиварка, електрична духовка, кондиціонер, пилосос, бойлери, електроплити, мікрохвильові печі, пральні, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери тощо.

- Використовуйте пральні й посудомийні машини лише в режимі повного завантаження. При пранні, за можливості, встановіть нижчу температуру – наприклад, 30 градусів. Це допоможе заощадити електроенергію, оскільки пральній машині не потрібно буде нагрівати воду до високої температури.

- Теплові помпи та кондиціонери набагато ефективніші за обігрівачі чи тепловентилятори.

- Прослідкуйте, чи ущільнені вікна та двері.

- Якщо у квартирі автономне опалення або є піч, можна прогрівати не всю квартиру чи будинок, а ті кімнати, якими користуєтеся найбільше. Краще обирати ту кімнату, вікна якої виходять на південний бік.

- Не залишайте прилади у режимі "сну", бо вони споживають електроенергію.

- Для розвантаження енергосистеми варто використовувати функцію "відкладений старт" для користування технікою, яка споживає найбільше електроенергії (пральна та посудомийна машина, електродуховка тощо), у нічний період.

- Не варто залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора. Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора.

- Вимикайте стабілізатори напруги, якими не користуєтеся.

- Правильно експлуатуйте холодильник – встановіть його подалі від газової плити або опалювальних приладів, місць де є пряме сонячне проміння. Не рекомендується ставити в холодильник гарячу їжу. Продукти варто розморожувати в загальній камері холодильника.

Усі новини