Посадовці міської ради Кропивницького зустрілися зі студентами поважного віку

Четвер, 20 лютого 2020 14:45

У Кропивницькому, на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету відбулася зустріч посадовців міської ради зі студентами Університету третього віку “Натхнення”. Під час зустрічі представники влади роз'яснили кропивничанам поважного віку питання отримання пільг, соціальних і матеріальних допомог, порядку експлуатації житлового фонду, норм законодавства у сфері житлово-комунального господарства тощо.

Так, заступник начальника відділу капітального ремонту, реформування та розвитку житлово-комунального господарства Тетяна Шпильова та начальник ЖЕО №1 Світлана Ковальова проінформували громадян про  зміни у житловому законодавстві та правилах експлуатації житлового фонду.

- Законодавство, присвячене регулюванню відносин у сфері реалізації права власності в багатоквартирному будинку, зазнало помітних змін, якими запроваджено низку нововведень, спрямованих на забезпечення співвласників багатоквартирних будинків дієвим механізмом для прийняття рішень щодо утримання й управління спільним майном, - зауважила Тетяна Шпильова. - Оновлене законодавство визначає лише одного суб’єкта, який має первинне право на управління багатоквартирним будинком — це співвласники будинку.

За її словами, серед нововведень є чітке визначення альтернативних методів управління спільним майном у багатоквартирному будинку: самостійно, шляхом створення ОСББ та за допомогою передання всіх або частини функцій на підставі договору фізичній особі — підприємцю чи юридичній особі, управителю.

- Послуга з управління багатоквартирним будинком є конкурентною послугою, відзначила Тетяна Шпильова. -  Відповідно до чинного законодавства, у разі невдоволення мешканцями будинку діяльністю управителя, незгодою з визначеною ним вартістю послуги, якістю надання послуг або інших претензій, співвласники мають право змінити управителя.  За детальнішою інформацією та отриманням примірника договору з управління будинком громадяни необхідно звернутися до управителя - Житлово-експлуатаційної організації за територіальністю.

Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком, у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах, визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватись виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором, звернула увагу Тетяна Шпильова.

Крім того, ціна послуги з управління багатоквартирним будинком встановлюється договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з розрахунку на 1 кв.м загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Начальник управління соціальної підтримки населення міської ради Юлія Вовк, у свою чергу, розповіла про заходи двох галузевих  програм соціальної підтримки різних категорій населення у Кропивницькому та про механізм отримання матеріальної допомоги з міського бюджету на лікування та вирішення складних соціально-побутових проблем.

Усі новини