«Посвята Генріху Нейгаузу»

П'ятниця, 13 квітня 2018 11:00

5 квітня 2018 року в концертній залі обласної філармонії відбувся концерт «Посвята Генріху Нейгаузу» до 130-річчя від дня народження видатного піаніста, педагога, нашого земляка Генріха Густавовича Нейгауза за участі британського піаніста Джонатана Пауелла та камерного оркестру обласної філармонії «Концертіно» (художній керівник заслужений діяч мистецтв України Наталія Хілобокова). Цим концертом було відкрито фестиваль «Нейгаузівські музичні зустрічі» започаткований у 1980-х роках.

Стало доброю традицією з 1981 р. відзначати день народження Генріха Густавовича у його рідному місті. Тож 12 квітня 1981 року в музичній школі №1 за ініціативи колективу було урочисто відкрито меморіальний музей Генріха Нейгауза, а невдовзі і школа стала носити його ім’я. Тоді ж було започатковано «Тижні музики», до участі в яких запрошувались його учні, кращі музичні колективи. У рік столітнього ювілею видатного музиканта, у 1988 році цей захід перетворився у фестиваль «Нейгаузівські музичні зустрічі», який поєднує концерти видатних музикантів, конкурси піаністів, майстер класи відомих педагогів, читання і екскурсії, виставки та вечори спогадів. Тоді на «малій батьківщині» свого вчителя побували з концертами Святослав Ріхтер, Олексій Насєдкін, Анатолій Ведєрніков, Віра Горностаєва, Людмила Гінзбург, Маргарита Федорова, Євген Малінін та інші.

Джонатан Пауелл відомий піаніст та композитор вже неодноразово був гостем Кропивницького. Під час останнього візиту восени 2017 року він радо відгукнувся на пропозицію директора музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза Євгенії Малявкіної, завідувача Народного меморіального музею Г.Г.Нейгауза Тетяни Фурлет та керівника камерного оркестру «Концертіно» Наталії Хілобокової підготувати нову програму до 130-річчя від дня народження Г.Г. Нейгауза. В програму концерту увійшли твори найбільш улюблених композиторів Нейгауза Роберта Шумана, Олександра Скрябіна, Фредеріка Шопена, Франца Шуберта. Концерт мав чималий успіх, повна зала шанувальників вічного мистецтва – музики, щиро аплодувала виконавцям за чудове виконання творів.

Продовжилися заходи фестивалю «Нейгаузівські музичні зустрічі» 10 та 11 квітня 2018 року концертом та майстер – класом асистента стажиста Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка, лауреата Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів Андрія Макаревича, якого було запрошено до участі у фестивалі музичною школою №1 ім. Г.Г.Нейгауза міста Кропивницького та Народним меморіальним музеєм Г.Г.Нейгауза. В концерті вперше в нашому місті прозвучали «Трансцендентні етюди» Ф.Ліста.

А 11 квітня 2018 року в концертній залі музичної школи №1 відбувся майстер-клас Андрія Макаревича для учнів школи: Мар’яни Вихрист, Нікіти Федосєєвим, Єлизавети Полудень та студентів музичного коледжу Кропивницького на тему: «Фортепіанні етюди (історія жанру, значення для вдосконалення виконавської майстерності та методи роботи)».

Також музеями  Г.Г.Нейгауза та К.Шимановського  було підготовлено виставку «Спогади, роздуми, листування Генріх Нейгауз в друкованих виданнях». Після заходів відбулося покладання квітів до меморіальних дошок на будинку, де народився Генріх Нейгауз та на будівлі музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза.

Впродовж фестивалю «Нейгаузівські музичні зустрічі» було проведено екскурсії до Народного меморіального музею Г.Г.Нейгауза. Дуже важливо, що колектив музичної школи №1 зберігає пам'ять про Генріха Нейгауза, видатного нашого земляка, засновника «фортепіанної школи». Заходи фестивалю «Нейгаузівські музичні зустрічі» завжди підтримуються міською та обласною радою.

Усі новини