Претенденти на здобуття премії імені Осмьоркіна – 2017 у Кропивницькому запрошують на виставку власних робіт

Понеділок, 20 листопада 2017 13:32

Традиційно 08 грудня до дня народження відомого художника і педагога Олександра Осмьоркіна в його меморіальному музеї презентуватиметься виставка творів сучасних митців – претендентів на здобуття обласної премїї у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна.

Премія була заснована Кіровоградською обласною радою у 2005 році у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв». Присуджується премія Олександра Осмьоркіна за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва, які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання у Кіровоградській області та за її межами; за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю.

У 2017 році серед претендентів в номінаціях «національна традиція» та «новітні спрямування» є і відомі, досвідчені митці – народний художник України, голова Одеської обласної організації Національної Спілки художників України, наш земляк Анатолій Горбенко, заслужений художник України Олександр Охапкін з Олександрії, заслужений майстер народної творчості України Григорій Пилипишин з Гайворона. Є і амбітна творча молодь, яка, перебуваючи у мистецькому пошуку, сміливо експериментує, намагаючись вразити глядачів – члени Національної Спілки художників України Василь Коваль та Марія Ачкасова, а також художники Павло Пузир та Інна Дубосар.

Усі митці мають яскравий художній почерк, і в повній мірі презентують сучасне українське образотворче мистецтво, весь його суперечливий спектр від професійних майстрів.

Але на особливу увагу, особливо музейників, заслуговує кандидатура на здобуття премії в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» - наша землячка з Олександрійщини, головний зберігач фондів, а з 2015 року виконувач обов’язків генерального директора Національного художнього музеї України в Києві Юлія Литвинець як автор-упорядник каталогу «Спецфонд. 1937- 1939. З колекції НХМУ» (2016 р.). Це унікальне видання присвячене мистецьким творам, які потрапили до спеціального секретного фонду («спецфонду») Київського музею українського образотворчого мистецтва (нині Національний художній музей України) у 1937-1939 роках. Довгі роки існування спецфонду було засекречено, і лише зміни у політичному векторі держави дозволили відхилити завісу, поступово розпочинаючи процес дослідження та введення творів у науковий обіг. Більшість художників, чиї твори потрапили до спецфонду в 1930-х роках, вважалися «ворогами народу», були репресовані, їхні імена і творчість забуті на довгі десятиріччя. Важливим на шляху дослідження спецфонду стало відкриття архівів КДБ (СБУ), в яких зберігаються справи репресованих художників.

Виданню каталогу передувала виставка в Національному художньому музеї України, на якій значна частина творів експонувалась уперше з початку 1930-х років. Нещодавно частина цієї виставки експонувалася в Кіровоградському обласному художньому музеї, де відбулася також і презентація каталогу її автором Юлією Литвинець, яка не лише розповіла про представлені твори, а й подарувала каталоги місцевим музеям, бібліотекам та іншим мистецьким і науковим закладам.

Але слід зазначити, що вперше в нашому місті ці твори зі спецфонду НХМУ були виставлені саме в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна у 1999 році за сприяння відомого українського мистецтвознавця Ірини Горбачової, на той час заступника з наукової роботи директора Національного художнього музею України, яка двома роками раніше відвідала наш музей і запропонувала творчу співпрацю. Щоправда тоді експозиція виставки ні у місцевої творчої інтелігенції, ні у пересічних відвідувачів чомусь не викликала особливих емоцій, мабуть нам всім потрібно було пережити драматичні суспільні події, що відбулися в нашій країні за ці майже двадцять років, щоб нарешті усвідомити трагічність історії мистецтва в радянські часи.

Запрошуємо всіх шанувальників образотворчого мистецтва завітати до музею і познайомитися з виставкою претендентів на здобуття мистецької премії імені видатного живописця і геніального педагога Олександра Осмьоркіна, якому у цьому році виповнюється 125-літній ювілей від дня народження.

Усі новини