Про охорону, збереження та невиснажливе використання хвойних насаджень

Вівторок, 5 грудня 2023 16:34

Наближається період Різдва і Нового року. Попри війну, у багатьох родин виникне бажання порадувати дітей і прикрасити свою оселю новорічним деревом. 

Звичайно, найкращою альтернативою зберегти  природу – купити штучну ялинку. Проте, якщо все ж таки ви уже вирішили, що купуватимете живу ялинку, то при виборі «зеленої красуні» необхідно звернути увагу на те, щоб стовбур кожного дерева був оснащений спеціальним чіпом, на якому зберігається інформація про регіон і лісництво, в якому була вирубана ялинка, її сорт і якість. Сосни і ялинки можна придбати у лісгоспах та фермерських господарствах. Але дехто вирішує зекономити та власноруч зрубати, або купити символ різдвяно-новорічних свят, як кажуть, «з рук»: у людей, що незаконно їх зрубали у лісі чи посадці, чим завдали значних збитків лісовому господарству держави.

Здійснюючи продаж, підприємець повинен мати відповідний пакет документів.  У разі виявлення випадків вирубування, перевезення, реалізації лісових насаджень з порушенням чинного законодавства винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності – штрафу.

Рубка дерев призводить до непоправних наслідків.

Відповідно до Лісового кодексу України, законів України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України
від 22.11.2023 р. № 1742 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період» та з метою дотримання вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень, звертаємо увагу керівників ринків, інших торговельних майданчиків, власників хвойних розплідників, організаторів проведення ярмарків на безумовному дотриманні вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень.

За шкоду заподіяну лісу внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень розраховуються збитки згідно «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008 року № 665.

Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради  звертається до мешканців громади  з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок, не купувати новорічні ялинки невідомого походження без електронного маркування.

Не допускати самовільного спилу чи пошкодження ялинок для власних потреб та пам’ятати про те, що збереження новорічних традицій насамперед не повинно завдавати збитки та шкодити навколишньому природному середовищу.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13