Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у Кропивницькому максимально гуманна

Четвер, 16 лютого 2017 14:55

Сьогодні, 16 лютого, у міській раді Кропивницького відбувся День депутата. В центрі уваги депутатів міської ради, представників громадськості, журналістів постало питання реалізації Програми стерилізації безпритульних тварин та підтримка громадських організацій “Бім” і “Щасливий пес”.

У роботі депутатського дня взяли участь начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко, директор комунального підприємства “Універсал – 2005” Віктор Панішко, голови громадських організацій “Бім” та “Щасливий пес” Катерина Дорош і оксана Литвинова, представник благодійного фонду допомоги безпритульним тваринам “Щаслива лапа” Ельвіна Москалик, представник ветеринарної клініки “DoctorVet” Антоніна Кагірова.

- Регулювання чисельності безпритульних тварин на території Кропивницького є багатопрофільною проблемою, відзначив, - відкриваючи депутатський день, секретар міської ради Андрій Табалов. – Це потребує залучення багатьох структур і організацій міста для її вирішення та планування на довгострокову перспективу.

Світовий досвід показує, що масове знищення тварин на вулицях міста може тривати нескінченно, але це не вирішує проблеми по суті і є економічно невигідною справою. На місця вилучених тварин мігрують інші, заповнюючи “екологічні ніші” на вільних територіях.

Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у Кропивницькому на 2016-2020 роки передбачає максимальну гуманність при відлові собак для проведенні стерилізації.

Про особливості реалізації такої Програми на території обласного центру зупинився Віктор Кухаренко. За його інформацією, у Кропивницькому для організації роботи з відлову тварин, яке здійснюють сепціально навчена бригада із трьох спеціалістів КП “Універсал – 2005”, закуплено спеціалізований автомобіль і придбане необхідне обладнання. Після стерилізації тварини повертаються до ареалу колишнього перебування під опіку фізичної чи юридичної особи. Такі тварини не дають приплоду. Через певний час починається значне природне зменшення їх чисельності. Заміщення “вибулих” тварин нестерилізованими неможливе, це не дають робити стерилізовані зграї. Тож у перспективі безпритульні собаки почнуть зникати з вулиць міста.

Для відлову тварин мешканці міста можуть звертатися до сервісного центру муніципальних послуг на “гарячу лінію” міського голови чи до КП “аварійно-диспетчерська служба” за коротким номером 15-80, або до КП “Універсал-2005” за номером 33-13-83 із 08.00 до 16.00.

Контроль за поводженням із тваринами під час відлову здійснюють представники громадських організацій.

За інформацією Віктора Кухаренка, протягом 2016 року до міської ради надійшло 165 звернень від мешканців міста з питання відлову блукаючих тварин, а з початку 2017 року – 39.

За період діяльності служби по відлову тварин, а вона почала свою роботу із 01 грудня 2016 року, було виловлено та простерилізовано 125 тварин.

У перспективі реалізація Програми дозволить здійснювати моніторинг чисельності безпритульних тварин, створити інтерактивну карту, мобільні додатки для внесення в реєстр безпритульних тварин із GPS міткою її перебування та обліку безпритульних тварин. Крім того, на сайті міської ради буде створена окрема сторінка з єдиною базою загублених, знайдених і стерилізованих тварин. Тут можна буде переглянути необхідну інформацію і навіть вибрати тварину для “усиновлення”.

Усі новини