Релігійні організації Кропивницького: приклади згуртованості та рекомендації щодо діяльності під час війни

Середа, 11 жовтня 2023 17:05

Роботу релігійних організацій Кропивницького під час війни стала головним питанням порядку денного засідання комісії з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій, яке провів секретар міської ради Олег Колюка сьогодні, 11 жовтня.

Значущість порушених питань ні у кого із присутніх представників релігійних організацій не викликала заперечень, навпаки — лише підтримку.  Йшлося про соціальну та волонтерську діяльність релігійних організацій в період воєнного стану, підкріплену відповідною фотопрезентацією.

Війна згуртувала всіх, незалежно від конфесій та віросповідань — від перших днів, коли треба було приймати тисячі вимушених переселенців на ночівлі, які транзитом перетинали Кіровоградщину, а далі — підтримка гуманітарною допомогою внутрішньо переміщених осіб, що залишилися у Кропивницькому. Допомагають релігійні організації Кропивницького не лише цивільним, а й військовим. За що, власне, їм і дякували члени комісії, які представляють міську владу.

Цілий блок питань, винесених на розгляд комісії, стосувався рекомендацій щодо роботи релігійних організацій в умовах воєнного стану. Про необхідність завчасного повідомлення щодоо проведення масових заходів з подальшим письмовим погодженням та про порядок дій учасників цих заходів під час тривоги  проінформувала начальниця відділу комунікацій з громадськістю міської ради Оксана Горбенко.

- За час дії воєнного стану, всі, хто з вас звертався з попередженнями про проведення масових заходів, ми обговорювали нюанси та деталі і не було жодного випадку, щоб ми не знайшли оптимального з точки зору безпеки сценарію, - зазначила посадовиця.

Інша справа, коли такі заходи проводять без погодження, а такі випадки теж в місті були, наражаючи тим самим на небезпеку їх учасників.

- Повірте, завчасне повідомлення — це питання не бюрократії, чи обмеження вас  в діяльності з боку влади, це перш за все питання безпеки людей, - наголосив Олег Колюка.

Під час таких заходів, люди мають бути проінформовані про найближчі укриття і по тривозі туди спуститися, окрім цього має бути присутньою й поліція.

У контексті цієї теми згадали і про Пункти незламності, які вже поновили свою роботу з 01 жовтня. Наразі їх в місті 34. Є можливість облаштувати власні діючі пункти незламності і в релігійних організаціях, їх можна буде долучити до загальноміського переліку.

Говорили також про рекомендації щодо реєстрації статутів релігійних організацій та внесення змін до них.

Іще одним ефективним механізмом взаємодії влади з релігійними організаціями має стати створення спеціальної інформаційної платформи з реєстром усіх інститутів громадянського суспільства, що діють в місті, в тому числі і релігійних організацій.

- Всю інформацію про релігійну організацію та діяльність вноситимуть її керівники зі свого електронного кабінету, це не обов'язково, звісно, але це буде корисним для громади, адже інформація накопичуватиметься  на одному ресурсі, - прокоментувала Оксана Горбенко.

- Релігійна ситуація в місті є стабільною, без конфліктів. Влада завжди відкрита до діалогу з вами, готова до конструктивної співпраці і ми це постійно підтверджуємо не на словах,- підсумував засідання комісії Олег Колюка.

Усі новини

Материнське серце захищає
Середа, 8 травня 2024 17:34