Рука допомоги Херсону: комунальники Кропивницького допомагають ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС

Понеділок, 17 липня 2023 14:00

Окупація, постійні обстріли й катастрофа, викликана підривом греблі Каховської ГЕС — все це Херсон відчув на собі за півтора року  російської агресії. Але місто бореться, поступово долає наслідки злочинів рф, намагається жити нормальним життям. Допомагає йому в цьому вся країна, допомагає на різних напрямках, в тому числі людським ресурсом, без якого неможливо відновити зруйновану ворогом інфраструктуру. Серед тих, хто простягнув дружню руку херсонцям — кропивницькі комунальники. Днями з небезпечного відрядження повернулися працівники ряду міських підприємств, серед яких електрогазозварювальник КП “Аварійно-диспетчерська служба” Кропивницької міської ради Олександр Бриворош.

- На Херсонщину наша бригада вирушила 26 червня, місцем роботи нам визначили Корабельний район, який місцеві називають Острів. Він сильно постраждав від підтоплення, вода сюди прийшла дуже швидко. Коли вона зійшла, залишилися тони сміття і намулу, які почали гнити й смердіти. Люди, будинки яких затопило, мало що змогли врятувати, зіпсувалося все, навіть меблі стали непридатними. Мешканці виносили їх із будинків, а ми вантажили це на трактори і вивозили на звалище. Роботи було дуже багато, фізично важкої, без вихідних. Найбільше дошкуляли спека й постійні обстріли. Той, хто не працював у спеку у бронежилеті й касці, не зрозуміє. Та ще вибухи неподалік. Але до них ми майже звикли днів через три, а спочатку було страшнувато, - розповідає Олександр.

Згодившись на пропозицію поїхати у таке небезпечне відрядження, особливого страху чоловік не відчував. Розумів, що треба допомогти херсонцям. Робочий день тривав з 6:30 до 17:30, ночували в дитячому садочку. Те, що він там побачив — велика розруха і людська біда. Багато будинків сильно постраждали як від повені, так і від ракетних й артилерійських обстрілів, місцями навіть стін не залишилося. Підземні комунікації й підвали все ще затоплені, сильно замулені. В районі, де припало працювати, не було електроенергії, її постачання ще відновлюють.

- Але місто живе, тримається, люди працюють. Херсонці були нам дуже вдячні за допомогу, - ділиться Олександр Бриворош. - У кропивницькій бригаді був 21 чоловік, працівники комунальних підприємств “Теплоенергетик”, “Універсал 2005”, “Електротранс”, “Благоустрій”, “Міськсвітло”, “Ритуальна служба — спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування”, ЖЕО №1, 2 і 4. Поряд із нами працювали вінничани й кияни. У такій ситуації особливо відчуваєш, що ми справді єдиний народ і разом ми зможемо здолати як російського окупанта, так і наслідки його збройної агресії.

Усі новини