Сергій Колодяжний: фізичною культурою і спортом у Кропивницькому охоплено понад чотири тисячі дітей

Понеділок, 16 березня 2020 18:41

Основні показники розвитку фізичної культури і спорту у Кропивницькому минулого року та перспективи розвитку галузі у 2020 році виявилися в центрі уваги апаратної наради міського голови Андрія Райковича сьогодні, 16 березня.

За інформацією начальника управління молоді та спорту міської ради Сергія Колодяжного, у Кропивницькому діють 6 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дві спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи олімпійського резерву, школа вищої спортивної майстерності та дитячо-юнацька футбольна школа «Академія футбольного клубу «Зірка», в яких займаються фізичною культурою і спортом 4,1 тисяч дітей, що становить близько 16 % від загальної кількості дітей шкільного віку в обласному центрі.

Міській раді Кропивницького безпосередньо підпорядковані чотири дитячо-юнацькі спортивні школи, в яких займаються 2,1 тис. дітей.: 51,2 % вихованців ДЮСШ міста.

Із вихованцями дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста працюють 207 тренерів-викладачів, із яких 130 є штатними працівниками: 37 тренерів мають вищу тренерську категорію, 10 Заслужених тренерів України, 11 – заслужені працівники фізичної культури і спорту України.

За визначні тренерські досягнення Указом Президента України орденом Княгині Ольги ІІ ступеня нагороджена тренер-викладач з плавання КДЮСШ № 1 Олена Кузніцова.

У 2019 році в дитячо-юнацьких спортивних школах міста підготовлено:

  • одного майстра спорту України міжнародного класу;
  • 29 майстрів спорту України;
  • 118 кандидатів у майстри спорту України;
  • 127 спортсменів І розряду;
  • 1509 спортсменів ІІ, ІІІ та юнацьких розрядів.

134 учні дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста стали членами збірних команд України або кандидатами до збірних з різних видів спорту.

- Кропивницькі спортсмени стабільно демонструють високі результати на всеукраїнських і міжнародних змаганнях, - відзначив Сергій Колодяжний. - У 2019 році спортсмени міста взяли участь у 203 змаганнях різного рівня. Вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл міської ради 743 рази ставали переможцями та призерами всеукраїнських і міжнародних змагань. Спортсмени міста 73 рази ставали чемпіонами України. Золоті нагороди Кубку України завоювали 15 атлетів.

Переможцям і призерам чемпіонатів світу та їх тренерам надана одноразова грошова винагорода на загальну суму 115,0 тисяч гривень, а кращим спортсменам і їхнім тренерам міста виплачена щорічна стипендія та відповідне матеріальне заохочення. За високі спортивні досягнення на офіційних всеукраїнських і міжнародних змаганнях 20 спортсменів та їх тренери отримали від 900 до 1500 грн на загальну суму 45,0 тисяч гривень.

З метою залучення до масового спорту широких верств населення силами управління, спільно з міським центром фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» та обласним відділенням Національного олімпійського комітету України, у звітному періоді проведено 87 фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів, у яких взяли участь близько 9,0 тисяч осіб.

Серед наймасовіших заходів необхідно відзначити зокрема: спортивне свято «Олімпійський день», у рамках якого 960 мешканців міста взяли участь у масовому легкоатлетичному пробізі, спортивний захід для вчителів фізичної культури та учнівської молоді «Вчитель + учень = олімпійський дует», міські змагання «Батько, мати, я – спортивна сім'я», акцію «Велодень - 2019», спортивний флешмоб на стадіоні «Зірка» з нагоди Всесвітнього дня здоров’я, спортивні змагання серед військовослужбовців «Сила життя - Sport», свято Олімпійського прапора, присвячене ІІ Європейським Іграм. За сприяння управління освіти проведено також 28 «Днів здоров’я» в загальноосвітніх навчальних закладах.

У рамках програми «Олімпійське літо» та з нагоди відзначення  265-ї річниці заснування міста було організовано спортивно-масові заходи для дітей «Спорт-фест» у парку «Ковалівський», турнір з велоперегонів серед дітей «РоверОк», літній кубок міста з тенісу серед школярів, спортивно-розважальні заходи на майданчиках за місцем проживання, тощо.

- Загалом у 2019 році в обласному центрі відбулося 188 спортивних змагань, фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів, у яких взяли участь більше 20 тисяч мешканців та гостей міста, зокрема, - акцентував увагу Сергій Колодяжний. – Це чемпіонати і Кубки України з велоспорту, легкої атлетики, спортивної гімнастики, футболу, баскетболу, бейсболу, ХІV Універсіада України з художньої гімнастики, Всеукраїнські турніри, які вже стали традиційними: з баскетболу серед ветеранів спорту, пам`яті тренера Віктора Дубіна, з художньої гімнастики «Квітка України», з боксу, пам’яті Заслуженого тренера України Віктора Зверєва, із дзюдо, до Дня військової розвідки України, з велоспорту, пам'яті Заслуженого тренера України Сергія Симоненка, з футболу, пам`яті колишнього гравця та спортивного директора ФК «Зірка» Андрія Куценка, чемпіонати міста й області з різних видів спорту.

Постійно оновлюється і розвивається спортивна інфраструктура міста Кропивницького.

Сьогодні, у Кропивницькому функціонують 551 спортивний об’єкт, зокрема: 11 футбольних полів, 2 стадіони, 72 спортивні зали, 95 приміщень для занять фізкультурно-оздоровчою роботою, плавальний басейн, льодова ковзанка, 365 спортивних майданчиків, із них за місцем проживання та в місцях масового відпочинку громадян – 173, у т.ч. 14 зі штучним покриттям.

- З метою належного утримання фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд у 2019 році за кошти міського бюджету завершено капітальний ремонт спортивної зали КДЮСШ № 2. Загальна вартість ремонту за два роки склала 2,895 мільйона гривень, - поінформував начальник управління. – Крім того. придбано спортивний інвентар для потреб чотирьох комплексних дитячо-юнацьких спортивних шкіл міської ради  на суму 684,2 тисяч гривень.

У рамках реалізації проектів - переможців громадського бюджету реконструйовано 1 та збудовано 2 спортивні майданчики  за 429,9 тисяч гривень. Крім того, за кошти цільової субвенції з державного бюджету на загальну суму 1,177 мільйона гривень облаштовано 6 спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням за місцем проживання та відпочинку населення.

На умовах співфінансування з державного і міського бюджетів збудовано мультифункціональний майданчик зі штучним покриттям для занять ігровими видами спорту на території мікрорайону Стара Балашівка, загальною вартістю 1, 5 мільйона гривень.

Серед пріоритетів на 2020 рік управління молоді та спорту визначило  збереження та покращення наявної матеріально-технічної бази.

- Ми плануємо будівництво 5 спортивних майданчиків у рамках реалізації проектів – переможців громадського бюджету, - наголосив Сергій Колодяжний. – Ще маємо у планах придбання обладнання та предметів довгострокового користування для міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Усі новини