Сергій Колодяжний: поширення COVID-19 ефективніше попередити, ніж боротися за життя людей з важкими наслідками хвороби

Вівторок, 23 березня 2021 11:07

Ситуація із рівнем захворюваності на коронавірусну інфекцію у Кропивницькому, у порівнянні із загальноукраїнською статистикою, відносно стабільна і контрольована. Це відзначив заступник міського голови Сергій Колодяжний під час брифінгу у міській раді сьогодні, 23 березня.

За інформацією посадовця, в палатах стаціонару №1 Центральної міської лікарні, яка визначена антиковідною госпітальною базою в обласному центрі, на лікуванні перебувають 230 хворих, з яких у 100 підтверджено інфікування COVID-19.

- Зрозуміло, що це не той піковий рівень, який ми спостерігали в розпал другої хвилі пандемії, - повідомив Сергій Колодяжний. – У той же час, ми добре усвідомлюємо, що попередити стрімкий розвиток поширення ковіду є набагато ефективнішим способом у протидії небезпечному захворюванню, ніж потім боротися за життя людей і лікувати складні наслідки.

Враховуючи, що нові штами коронавірусної інфекції інтенсивніше вражають молодих людей і дітей, вирішено з поточного тижня перевести  5-9 класи усіх закладів освіти Кропивницького на дистанційне навчання. Паралельно, в онлайн режимі навчаються школярі тих класів, де зафіксовані позитивні тести на  COVID-19 у педагогів чи учнів. Одна школа Кропивницького – ЗОШ №34 повністю на дистанційній формі навчання через захворювання на коронавірус  працівників  харчоблоку.

- А вже з наступного тижня,  в очікуванні третьої хвилі пандемії і для зменшення кількості контактів, усі класи усіх шкіл міста навчатимуться дистанційно, - наголосив заступник міського голови. – До цього часу за навчальними планами відбудеться начитка програмних матеріалів, а наступний тиждень буде більше тестовим, його можливо провести у формі онлайн. І від 05 квітня у Кропивницькому запроваджуються планові весняні канікули.

Поки що, станом на 23 березня, школи міста не відвідують з причин хвороби 1900 учнів – це приблизно 7% від їхньої загальної кількості. Переважно мають місце гострі респіраторно-вірусні інфекції. Зафіксовано також 18 випадків інфікування коронавірусом педагогічних працівників.

Попри відносно спокійну статистику та «жовтий» колір епідемічної загрози на території області, медична сфера Кропивницького активно готується і до несприятливого розвитку ситуації.

- Ми готові, у разі потреби суттєво збільшити ліжковий фонд у Центральній міській лікарні, - акцентував увагу Сергій Колодяжний. – Важливо, що усі корпуси лікарні на Валах мають тепер доступ до системи подачі кисню. Заклад також повною мірою забезпечений засобами індивідуального захисту і медичними препаратами за протоколом лікування. Це надзвичайно важливо. Але краще сюди не потрапляти і тому я ще раз закликаю усіх кропивничан неухильно дотримуватися усіх норм і обмежень карантинного режиму, користуватися захисними масками, дезінфекторами, не перебувати у місцях масових скупчень людей, відмовитися від необов’язкових поїздок у громадському транспорті. Колективно і узгоджено набагато легше протистояти підступній інфекції. Бажаю усім доброго здоров’я!

Усі новини