Щорічне щеплення домашній тварин - дієвий засіб профілактики сказу!

Четвер, 10 серпня 2023 16:52

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нагадує про небезпечність сказу для тварин та людей, а також про необхідність здійснення щорічної вакцинації домашніх тварин.

Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих людей від смертельних наслідків.

Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до регіональних лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Щеплення проти сказу можна зробити будь де, в Україні розгалужена мережа як приватних ліцензійних, так і державних установ. Але саме у державній установи є можливість застосовувати безкоштовну вакцину проти сказу. Щеплення потрібно проводити щорічно.

У той же час, досі існують міфи щодо  щеплення, які нікуди вводять в оману громадськість. Розвінчуємо поширені міфи:

Міф 1: вакцинувати тварин, які не виходять на вулицю або не потрапляють в дику природу, не обов'язково. Реальність: дика природа може сама "прийти" до тварини, що мешкає ізольовано.

Міф 2: вакцинувати потрібно лише дорослих тварин, одного щеплення достатньо. Реальність: вакцинувати обов'язково щорічно з 3-х місячного віку.

Міф 3: вакцини проти сказу є "важкими" для тварин. Реальність: сучасні вакцини максимально безпечні, ефективні та мають дуже низький % теоретично можливих ускладнень.

Міф 4: сказ переносять лише собаки, рідше - коти. Реальність: вірус вражає всіх теплокровних тварин, які потім стають його переносниками.

Міф 5: хвора тварина завжди поводиться агресивно, в неї тече слина. Реальність: на початковій стадії слина не тече. Ознаки проявляються через 3-5 днів після зараження. Хвороба може мати безсимптомний перебіг. Тварина може бути пригніченою.

Міф 6: захворіти на сказ можна, якщо доторкнутися до хворої тварини. Реальність: тварини виділяють вірус зі слиною. Вірус проникає в організм людини через укус, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки, подряпини, мікроушкодження шкіри.

Міф 7: люди не хворіють на сказ. Реальність: люди хворіють! В організмі людини вірус нервовими волокнами потрапляє у спинний і головний мозок, викликає запалення, параліч і смерть.

Міф 8: до лікаря не обов'язково звертатися відразу після укусу, можна почекати якийсь час. Реальність: після появи перших симптомів медики вже не зможуть допомогти хворому.

Міф 9: сказ виліковний. Реальність: єдиний офіційно визнаний і ефективний спосіб уникнути сказу в разі ризику зараження - своєчасна профілактична вакцинація. 

Ще раз наголошуємо! Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби регіону.

У Кропивницькому це:

- Кропивницький відділ Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини по вул, Бобринецький шлях,6  

Графік роботи: Пн- Пт 8:00-17:00                          Телефон: 099-042-52-37, 099-919-11-43

- Кропивницький відділ Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини по вул, Преображенська 94

Графік роботи:  Пн- Пт 8:00-17:00                         Телефон: 050-760-28-34

Усі новини