Сказ: що варто знати і як уберегтися

Середа, 13 березня 2024 16:25

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи.

Вірус сказу вражає центральну нервову систему. Якщо людина не отримує відповідної медичної допомоги після укусу, пошкодження шкіри, ослинення твариною, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. Летальність від сказу для людей після появи симптомів — 100%. Сказу можна запобігти, щорічно вакцинуючи свійських тварин, тримаючись подалі від диких тварин і звертаючись по медичну допомогу до появи симптомів.

На території Кіровоградській області епізоотична ситуація зі сказу різко ускладнилася. В 2023 році зареєстровано 100 випадків захворювання тварин на сказ проти 36 за 2022 рік.

Найбільше випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин зареєстровано в Кропивницькому районі - 43 випадки, в Новоукраїнському районі - 26 випадків, Голованівському районі - 18 випадків, Олександрійському районі - 13 випадків.

В поточному році епізоотична ситуація продовжує погіршуватися. Станом на 30 січня 2024 року на Кіровоградшині зареєстровано 12 лабораторно підтверджених випадків сказу тварин. З них у Кропивницькому районі -5, Олександрійському -3 та Новоукраїнському - 4 випадки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки - з-поміж свійської фауни, а в дикій природі - лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

За весь період 2023 року в області зареєстровано 1835 звернень мешканців області, які постраждали від тварин. Призначено курс щеплень проти сказу - 519 особам.

Захворювання на сказ не виліковна хвороба, тільки своєчасне звернення за антирабічною допомогою запобігає виникненню захворювання.

Обов’язковою умовою профілактики сказу є регулярне щорічне вакцинування тварин, унеможливлення контактів із потенційно небезпечними тваринами та утримання територій населених пунктів згідно чинного законодавства. Курс профілактичної імунізації призначають людям, які професійно пов’язані з ризиком зараження сказом. Йдеться про фахівців ветеринарної медицини, працівників ветеринарних лабораторій, клінік, мисливців та ін.

Шановні кропивничани, пам’ятайте, що єдиним засобом убезпечення від сказу є профілактичні щеплення!

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13