Солдатські пісні Кароля Шимановського в Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна

Понеділок, 4 грудня 2023 16:27

Нещодавно в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбувся концерт «Солдатські пісні Кароля Шимановського» вокального ансамблю «Тополя». Пісні звучали у виконанні студентів разом з викладачами Кропивницького музичного фахового коледжу.

Директор музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександр Полячок представив виконавців і розповів, власне, про саму ідею влаштування концерту.

- Пісні Кароля Шимановського «До дівчини», «Про обдуреного солдата» та «Вишивала Ганка» співатимуть студенти класу вокалу Павло Задорожний, Даніїл Сергеєв та Максим Анохін - всі вони перспективні учні провідного співака нашого краю Олександра Безая. Ці пісні цьогоріч прозвучали в Україні вперше. Поштовхом для включення їх до педагогічного й концертного репертуару став ХХІ мистецький фестиваль «Осінь з музикою Кароля Шимановського», зокрема, концертна програма «Кароль Шимановський: війна в житті артиста». Окрім Кропивницького з цією програмою познайомилися слухачі в Черкасах і Львові. А в залі музею Осмьоркіна до програми додалася ще одна пісня – «Перша бригада», яка для поляків є одним із символів жертовності й боротьби за свободу. Пісню авторства керівника військового оркестру А.Бжухаль-Сікорського на слова двох інших воїнів-офіцерів виконують викладачі музичного коледжу Володимир Кисельов (тенор) та Світлана Концедалова (фортепіано). Згідно зі спогадами сучасників, ця пісня піднімала дух солдатів, які йшли в атаку,- розповів Олександр Полячок.

 Музичні композиції, які Кароль Шимановський написав під час більшовицько-польської війни 1920 року, коли Польща відстоювала свою незалежність, викликав особливі емоції у всіх учасників концерту, серед яких були учні та викладачі художньої школи імені О.О. Осмьоркіна, музейні науковці, художники та шанувальники музичного мистецтва, адже пісні мужніх солдат співзвучні з нинішньою героїчною боротьбою українців за свободу і територіальну цілісність своєї країни.

Музичний вечір відбувся у залі музею, де експонується виставка «Непереможні: Портрети сучасників на тлі війни» кропивницької художниці Ольги Коломієць. Писала мисткиня ці портрети в одному із лікувальних закладів міста, де  проходили лікування та реабілітацію після поранень, і звідки знову вирушили на фронт наші захисники. Це стало справжнім символом для всіх слухачів і виконавців напередодні Дня Збройних Сил України, який відзначається 06 грудня.

Усі новини