Спецінспекція Кропивницького стоїть на сторожі правил благоустрою

Понеділок, 18 вересня 2017 14:57

Питання діяльності спецінспекції міської ради Кропивницького стало головним під час наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів сьогодні, 18 вересня.

Як повідомив начальник спецінспекції Андрій Максюта, у період із червня по серпень 2017 року у ході щоденних перевірок території Кропивницького за порушення Правил благоустрою міста інспекторами спеціалізованої інспекції на юридичних та фізичних осіб складено 416 протоколів про адміністративні правопорушення. Крім того, за виявлені недоліки з питань благоустрою і санітарного стану виписано 712 попереджень, після яких порушення були усунені.

Як приклад, адміністративною комісією при виконавчому комітеті міської ради за літній період поточного року накладено адміністративних стягнень у вигляді штрафів по протоколах на загальну суму 100 827 грн.

Особлива увага. Відзначив Андрій Максюта, в роботі в літній період приділялася питанню своєчасного покосу трави, бур’янів та об’єктів рослинного карантину на прилеглих та закріплених територіях до підприємств, установ, організацій усіх форм власності та приватних домоволодінь. За фактами даного виду порушення складено 49 протоколів. Після зауважень спецінспекції було покошено та прибрано 297 об`єктів.

У звітному періоді спеціалізованою інспекцією з населенням міста активно проводилась роз’яснювальна робота щодо прибирання побутового та будівельного сміття, зрізаного гілля, опалого листя, будівельних матеріалів, негабаритних матеріалів та конструкцій, механізмів та інше на прилеглих та закріплених територіях. За виявлені порушення в даному напрямку складено 115 протоколів про адміністративні правопорушення.

Інспектори спеціалізованої інспекції брали активну участь в роботі “Муніципального патруля”. За результатами спільних з управлінням торгівлі та міською дружиною рейдів-відстежень незаконної торгівлі на території міста складено 95 адміністративних протоколів.

Питання дотримання термінів проведення земляних робіт та виконання благоустрою на місцях їх проведення тримаються на постійному контролі. Зокрема, за проведення земляних робіт без письмового повідомлення та несвоєчасне виконання благоустрою після проведення земляних робіт протягом червня-серпня 2017 року складено 47 адмінпротоколів.

Так, одним з прикладів несанкціонованого проведення земляних робіт, які виявила та задокументувала спеціалізована інспекція є розриття у липні 2017 року  місця захоронення радіоактивних відходів (металевих контейнерів) по вул. Аджамській, на території глиняного кар’єру “Веселівське родовище”. Було складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення на власника транспортного засобу (екскаватора) та особу, яка координувала дані роботи. Зазначену особу адміністративна комісія міської ради оштрафувала на 1360 грн. (максимальний штраф згідно зі ст. 152 Кодексу). Протокол на власника екскаватора (головного інженера КП “Універсал-2005”) направлено для розгляду Бережинською сільською радою (за місцем реєстрації особи-порушника).

Органом поліції за даним фактом відкрито кримінальне провадження і проводиться розслідування, про хід якого нічого не відомо. Екскаватор (знаряддя злочину) затримано і заарештовано.

За самовільне проведення будівельних робіт та робіт щодо встановлення огорож за межами прибудинкових територій у звітний період складено 18 протоколів.

- Особливо гостро на сьогоднішній день постає питання незаконного встановлення малих архітектурних форм (МАФів) на території міста, які захаращують тротуарні, газонні частини вулиць і негативно впливають на зовнішній вигляд міста, - наголосив Андрій Максюта. - Наприклад, незаконне встановлення в нічний час кіоску біля готелю “Київ” по вул. Великій Перспективній. Дієвим методом боротьби з незаконно розміщеними МАФами є їх примусовий демонтаж, який проводиться за рішенням комісії по демонтажу. Спеціалізованою інспекцією на комісію по демонтажу систематично подаються матеріали відносно незаконно встановлених об’єктів. Після попередження спецінспекції в звітний період 4 суб’єкти господарювання самостійно демонтували свої незаконні МАФи, звільнивши комунальну землю Кропивницького. Спецінспекція контролюватиме хід виконання примусового демонтажу незаконних МАФів та об’єктів реклами, у відповідності до рішень виконавчого комітету та комісії по демонтажу.

За фактом встановлення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на території міста без відповідних дозвільних документів складено 7 протоколів.

Спеціалізованою інспекцією на території міста по вул. Енергетиків виявлено небезпечні медичні відходи класу Б – використані голки, скарифікатори та шприці (всього 200 кг), які порушники висипали на території колишнього спиртзаводу, територія якого не огороджена, з розташованою поряд житловою забудовою. Особисто тримав це питання на контролі і спільно з екологічною інспекцією доклав зусиль, щоб дані небезпечні відходи було прибрано та утилізовано. За даним фактом органами Національної поліції порушено кримінальне провадження і встановлюється суб’єкт, який допустив такі дії.

Після приписів спеціалізованої інспекції підприємствам – утримувачам інженерних мереж у звітний період накрито 174 люки.

Після реагування спецінспекції водоканалом ліквідовано засмічення каналізаційного колектора на вул. Яновського – з підземної камери вивезли 2 вантажних автомобіля побутового сміття. Задокументовано 1 порушника, який викидав сміття до цієї камери та 2 порушників, які викидали сміття в каналізаційні люки.

Після втручання спецінспекції, КП “Універсал-2005” відреагувало на скарги мешканців мікрорайону Некрасівка і провело роботи по розрівнюванню ґрунту: терикони в даному місці на вул.Сивашській на комунальній землі міста утворили 8 років тому, при будівництві ТК “Авоська”, куди нерадиві будівельники вивезли більше 150 вантажних автомобілів будівельних відходів, грунту та глини. Через це, інші нерадиві громадяни почали утворювати там стихійне звалище, де завелися змії. Територію сплановано, прибрано сміття і найближчим часом там планується облаштування дитячого та спортивного майданчиків.

Спеціалізованою інспекцією спільно з представниками Кіровоградської міської дружини щосереди впродовж літнього періоду проведено 12 рейдових перевірок підприємств, установ, організацій, комерційних структур, приватних домоволодінь з питань утримання в належному санітарному стані прилеглих і закріплених територій, під час яких за порушення Правил благоустрою міста було складено 121 протокол про адміністративні правопорушення за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пріоритетним напрямком в роботі спеціалізованої інспекції в подальшому буде вжиття заходів щодо недопущення: спалювання сміття, зрізаного гілля, залишків рослинності (проведення рейдів у вечірній час), складування на прилеглих територіях будівельних матеріалів; несанкціонованого проведення земляних робіт, здійснення незаконної торгівлі та знесення зелених насаджень; незаконного встановлення МАФів; розміщення рекламної продукції у невстановлених для цього місцях; своєчасне вжиття заходів щодо розчищення, прибирання, вивезення снігу з вулиць та тротуарів міста, посипка протиожеледною сумішшю (адже незабаром зимовий період). А також здійснення контролю за своєчасним виконанням благоустрою та відновленням асфальтобетонного покриття після проведення земляних робіт, встановленням відсутніх кришок люків на інженерних мережах міста. 

Усі новини