Спецінспекція попереджає: спалювання листя на території міста – це велика шкода здоров’ю і штраф за порушення правил благоустрою

Вівторок, 26 вересня 2017 11:49

Опале листя, зібране на території Кропивницького приймається на міське сміттєзвалище безоплатно. На цьому наголосив начальник спецінспекції міської ради Андрій Максюта сьогодні, 26 вересня.

- Зібране листя з прилеглих територій до будівель підприємств, установ та організацій усіх форм власності приймається на полігон твердих побутових відходів у Кропивницькому безкоштовно, - наголосив Андрій Максюта. – Більше того, із приватного сектору листя буде також вивозитися коштами і технікою ТОВ «Екостайл». Єдина умова – не змішувати листя із побутовим сміттям.

Андрій Максюта звернув увагу влаників приватних будинків на той факт, що в обласному центрі повністю відпала необхідність спалювати зібране листя. Вогнища, які незаконно розводять люди у своїх обійстях, крім того, що призведуть до штрафування порушників, додають непоправної шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу.

Спецінспекція жорстко контролює територію міста, попереджаючи факти підпалу і складаючи протоколи на тих, для кого профілактичної розмови виявилося замало. Двічі на тиждень вулицями міста до пізнього вечора пересувається спеціальна рейдова бригада, фіксує кожен факт розведення багаття. У складі такого санітарного патруля мають бути представники спецінспекції, міської дружини, екологічної інспекції та поліції. На жаль, підкреслив очільник спецінспекції, екоінспектори і поліція не з’явилися для участі у першому такому рейді, хоч їхня роль у протидії спалювання листя надзвичайно велика.

- Ми працюємо, у першу чергу, на громаду, - відзначив Андрій Максюта. – У нас немає плану на кількість складених протоколів. Хоча під час першого рейду їх було складено за 14 фактами розпалювання вогнищ. Для нас важливо, щоб люди не порушували правила благоустрою і не шкодили здоров’ю і природі.

Щоб процес вивезення зібраного листя пройшов максимально організовано, спецінспекція взяла на себе функції координатора між підприємством «Екостайл» і головами квартальних комітетів.

- Є квартальні комітети, які спрацювали оперативно і вже визначили на своїх територіях місця збору листя, - повідомив Андрій Максюта. – Є такі, яких треба спонукати, яким треба допомогти, підказати, як це зробити. Найближчим часом географія таких локацій буде повністю визначена і ми її оприлюднимо через засоби масової інформації.

Усі новини