Спроможна мережа лікарень Кропивниччини: яких змін очікувати

Вівторок, 29 серпня 2023 18:15

Про роботу медичної галузі в Кропивницькому під час повномасштабної російсько-української війни — про виклики і надбання цього часу, а також про трансформації у системі охорони здоров'я міста з огляду на формування спроможної мережі Кіровоградського госпітального округу говорила сьогодні, 29 серпня, начальниця управління охорони здоров'я Оксана Макарук під час брифінгу в міській раді.

- 2023 рік поставив і перед медиками нові завдання, які ми наполегливо виконуємо. Нагадаю, що мережа міських закладів охорони здоровʼя налічує 9 комунальних закладів. Протягом 2023 року всі вони працювали стабільно. Галузь довела свою спроможність і готовність реагувати на воєнні виклики. Медики надають меддопомогу стабільно, лікують як жителів нашої громади, так і поранених військових та внутрішньо переміщених осіб, - наголосила посадовиця.

Оксана Макарук запевнила, що вся медична допомога військовим чи ВПО надається безвідмовно незалежно від прописки чи укладеної декларації з сімейним лікарем. І це питання на особливому контролі. Разом з тим у профільному управлінні всіляко сприяють працевлаштуванню медиків у лікувальних закладах міста. Наразі працевлаштовано 33 медиків-вимушених переселенців - це і лікарі, і середній мед- та техперсонал. Забезпечують їх і службовим житлом.

Працюють в місті і над реалізацією програми "Ментальне здоров'я" - програма психологічної допомоги, постраждалим від воєнної агресії. Сімейні лікарі пройшли відповідну підготовку по роботі за цією програмою. Відкрито два кабінети безбар'єрного доступу для жінок, які постраждали від насилля - в пологовому будинку і в лікарні швидкої медичної допомоги (ЛШМД).

Широко представлена в місті робота фонду "ЮНІСЕФ", зокрема  одна із точок "Спільно" надає психосоціальну і медичну допомогу діткам.

Разом з тим, галузь готується і до зимового періоду. Лікувальні заклади на сьогодні  забезпечені  26 генераторами, облаштовані найпростіші укриття, не тільки для медиків чи пацієнтів, а й для жителів прилеглих територій. Тривають ремонтні роботи - і з енергозбереження, і з утеплення закладів охорони здоровʼя. Виконана заміна теплових мереж — як-то в дитячій міській лікарні, повна заміна вікон у поліклініці №2 на Балашівці. Завершується капітальний ремонт операційного блоку ЛШМД, а також ремонт відділення відновного лікування на селищі Новому.

Іще одну приємну новину виділила Оксана Макарук, територіальне стоматологічне обʼєднання, яке подавалося на проєкт ПРООН, пройшло конкурсний відбір і є рішення Кабміну про виділення коштів. Наразі опрацьовується технічна документація і підписується угода, і є сподівання що вже цього року розпочнеться реконструкція і ремонт приміщення по вулиці Шевченка.

Оксана Макарук детальніше зупинилася на структурних реорганізаційних змінах в мережі галузі. Ці зміни передбачені законодавством, тож трансформація медичної сфери зачепить усі територіальні громади. Є і постанова Кабміну щодо функціонування госпітальних округів та їх кластерів. Очільниця управління охорони здоров'я пояснила, що таке спроможна мережа, які заклади в місті її сформували, описала структуру та зазначила які можливі зміни слід чекати.

- Із весни 2023 року ми в активній фазі формування пропозицій і плану з організації госпітального округу в межах області, що поділяється на кластери по районах. Результатом цієї роботи із обласним департаментом і керівниками закладів охорони здоровʼя став вже затверджений і погоджений із Міністерством план Спроможної мережі Кіровоградського госпітального округу. До Кропивницького кластеру, що відповідає структурі району, ввійшло два кластерних заклади охорони здоровʼя. Ми пропонували і три, Міністерство наполягало на одному, зрештою затвердили два - Центральна міська лікарня і ЛШМД. У структурі кластера - 6 загальних закладів охорони здоровʼя. На сьогодні жоден із затверджених закладів не відповідає тим вимогам, що перед ними стоять. Кластерні заклади повинні надавати послуги за 20 напрямками, такої кількості послуг у них немає. Саме тому прописані перспективні плани розвитку на три роки з основними завданнями для цих закладів. Затверджена мережа - це не стала константа. Якщо заклади не виконають поставлених завдань, мережу переглядатимуть із відповідними корективами, - зазначила Оксана Макарук.

Кластерність стирає межі і чіткий функціонал. Тому кожна кластерна лікарня має надавати 20 напрямків медичного обслуговування. Центральна міська лікарня надає 16, для підсилення свого функціонала і відповідності критеріям кластерності необхідно додатково розвинути  алергологію, дерматовенерологію, хірургію та трансфузіологію. Для ЛШМД, яка працює за 11 напрямами, треба іще освоювати алергологію, ендокринологію, лікування інфекційних хвороб, нейрохірургію, отоларингологію, педіатрію, дерматовенерологію,  паліативну медичну допомогу і трансфузіологію.

До числа кластерних Центральна міська лікарня була внесена без спеціальних умов, а от по ЛШМД умови прописані - дофінансування з бюджету місцевої громади і проведення реорганізації разом із міським пологовим будинком.

-  Ми змушені були відповідно реагувати, щоб зберегти існуючі заклади і ті пакети допомог що надаються, і які залишаються актуальними для міста. Це стосується і пологового будинку, бо він взагалі не потрапив до переліку закладів спроможної мережі. А подальша доля таких закладів невідома. Вони не матимуть належного фінансування для свого функціонування і розвитку. Щодо  спроможної мережі по загальних лікарнях, до прикладу, дитяча міська лікарня по вулиці Шевченка. Там також проведена реорганізація — це повноцінний дитячий медичний центр зі стаціонарними відділеннями. Там тривають поточні ремонти в палатах. Туалети відремонтували з безбар'єрним доступом. В структуру лікарні передали дитячу стоматологію. Цей заклад є в переліку загальних лікарень і треба далі розвивати додаткові напрямки, які повинні бути в  лікарнях такого типу. До переліку загальних лікарень Кропивницького району  увійшли  Кропивницька, Знам'янська, Олександрівська, і Долинська центральна районна лікарня.

До спроможної мережі також входить первинна ланка охорони здоров'я — це центри первинної медико-санітарної допомоги  №1 і №2, а також амбулаторія селища Гірничого. А от поліклінічне об'єднання, де працюють вузькопрофільні фахівці, у цю мережу не потрапило. І це ще одне надважливе завдання для управління - зберегти цей напрям.

- Ми докладаємо максимум зусиль, аби під час цієї реформи  зберегти увесь функціонал і весь спектр  медичних послуг, що надаються в місті, - наголосила Оксана Макарук.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01