Стан водойм і реконструкція водопровідних мереж у Кропивницькому – у центрі уваги міської ради

Четвер, 14 грудня 2017 17:48

Сучасний стан водойм, заходи з відновлення та підтримання їх санітарного стану, шляхи попередження підтоплення значних територій міста, реконструкція водопровідних мереж у місті Кропивницькому стали головними темами порядку денного Дня депутата у міській раді сьогодні, 14 грудня.

- Сьогодні ми розглядаємо тему, яка включає у себе декілька актуальних питань, які стосуються санітарного стану водойм, підтоплення певних територій міста, - підкреслив у своєму вступному слові секретар міської ради Андрій Табалов. - Але найбільш актуальним для кропивничан на сьогодні лишається питання реконструкції водопровідних мереж в обласному центрі, оскільки останнім часом у місті значно збільшилась кількість поривів водопроводу. Крім того, важливим є питання відновлення та благоустрою тих ділянок, де відбувалась ліквідація пориву.

У роботі депутатського дня взяли участь нaчaльник упрaвлiння земельних вiдносин тa охорони нaвколишнього природного середовищa Родiон Влaдов, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко та заступник генерального директора з технічних питань ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк.

Родіон Владов у своїй доповіді підкреслив, що найбільше екологічних проблем для річок обласного центру пов’язані з розорюванням берегів, через що басейни річок втрачають свою дренажну здатність, і виникає замулення, заболочування. Також часто розчищення річки унеможливлюється через розташування на її березі комунікативних мереж мешканцями приватних будинків. За словами нaчaльника упрaвлiння, попри усю складність даного питання, міська влада намагається утримувати в належному санітарному стані усі місцеві водойми, а це річки Біянка, Сугоклія, Інгул та Грузька.

Про те, що кожної весни Кропивницький постає перед загрозою часткового затоплення територій, повідомив у своєму виступі начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко. За його словами, причина підтоплень полягає у слабкій пропускній спроможності головних водних артерій Інгулу та Сугоклеї.

- Пропускна здатність цих річок занизька, але різницю і загрозу затоплення вдається нівелювати за рахунок грамотного регулювання спуску води, - зазначив Сергій Коваленко. - Проте вирішити проблему лише за допомогою інженерних заходів неможливо. Причина збільшення підтоплених територій криється у недотриманні норм земельного та водного кадастру як промисловими підприємствами, так і громадянами.

Про плани щодо реконструкції водопровідних мереж в обласному центрі розповів заступник генерального директора з технічних питань ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк. За його словами, водопровідні споруди на території області знаходяться у критичному стані. Тому на березень наступного року заплановано підписання контрактів щодо реконструкції насосних станцій водопроводу.

- У жовтні 2014 року було підписано угоду про реалізацію проекту за кошти Світового банку. Отримане фінансування розподілили на ряд заходів із реконструкції та побудови водопровідних мереж, а також закуплено спеціальну техніку та лабораторне обладнання, - повідомив під час виступу Микола Романюк. - Крім того, одним із проектів, який реалізовуватимуть за ці кошти є реконструкція 19 каналізаційних насосних станцій.

За інформацією представника ОКВП «Дніпро-Кіровоград», вже проведено тендер та заключена угода. Наразі проводяться проектні роботи та закуповується насосне обладнання. Реконструкцію проводитимуть протягом двох років, а результатом повинні стати сучасні каналізаційні насосні станції у місті.

Усі новини