Сторінки літопису центральної площі Кропивницького

Понеділок, 18 вересня 2017 08:20

            У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна вже декілька років поспіль успішно реалізується цікавий мистецький проект «На перехресті вулиць», присвячений Дню міста. Його метою є презентація міських вулиць у фотографіях - демонстрування спадкоємності архітектурної мови від часів заснування міста до сучасності як нерозривної історії побудови цілісного урбаністичного середовища, відтворення життя мешканців та гостей міста - і все це для зацікавлення широкого загалу до вивчення свого минулого.

            Слід зазначити, що цей проект є результатом творчої співпраці музею та відомого фотожурналіста, спецкореспондента газети «Народне слово» заслуженого журналіста України Ігоря Демчука. Саме його авторські фотороботи представлялися в музеї на тематичних виставках - «Вулиця Дворцова – минуле і сучасне»  у 2014 році, «Велика Перспективна – від фортеці Святої Єлизавети до Янгола-охоронця міста» у 2015-му та «Від каріатиди до хай-теку. Принади фасадної пластики міста над Інгулом» в 2016-му, до речі, присвяченої 150-річчю від дня народження художника архітектури Я.В.Паученка.

            В цьому році музей презентує виставку «Центральна площа міста: сторінки літопису». Історія центральної площі нашого міста, яка нині носить ім’я «Героїв майдану» не менш дивовижна, ніж історія його вулиць. Вона пам’ятає народні гуляння і народні протести, веселий зоопарк і приїзд «зоряних» естрадних виконавців, щорічну новорічну ялинку, Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року, в результаті якої  23 лютого 2014 року пам’ятник комуністичному діячеві Кірову було демонтовано, а постамент перетворився на імпровізований меморіал Небесній Сотні.

            В авторських фотороботах заслуженого журналіста України Ігоря Демчука, представлених на виставці, центральна площа постає як світ, в якому містяни, зберігаючи історичне минуле та шукаючи вихід зі складних лабіринтів сучасності, творять майбутнє України. Експозицію доповнюють форматні фотоінсталяції-колажі, створені провідним науковим співробітником музею заслуженим художником України Андрієм Надєждіним, які є своєрідним літописом історії центральної площі міста. 

            Примітно, що першими відвідувачами виставки стала саме молодь - студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка. І це досить символічно, адже саме в їх руках майбутнє нашого міста і взагалі країни. «Мені дуже сподобалась ця прекрасна і чудова виставка про наше рідне місто. Воно дуже своєрідне та індивідуальне, а його архітектура просто зачаровує кожного кропивчанина. Я люблю своє місто!» - ось такий оптимістичний запис у Книзі відгуків залишила юна художниця Вікторія Слющенко.

            Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей міста завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і здійснити фотоподорож у часі.

 

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини