Таємниці зібрання музею Осмьоркіна

Понеділок, 22 травня 2017 19:19

Щорічно, починаючи з 1977 року, 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв. Один із девізів свята звучить досить символічно: «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». В цей святковий день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують відвідувачам свої експозиційні зали, а ще влаштовують різноманітні виставки та акції.

            Ось і художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна вже багато років традиційно в рамках культурно-мистецької акції «Музейні гостини» саме в цей день презентує тематичні виставки із циклу «Таємниці музейного зібрання», на яких експонуються унікальні предмети та цікаві колекції, що зберігаються в фондах.

            Нинішній рік для музею особливий – ювілейний, тож і представлена виставка «Олександр Осмьоркін: Життя художника в світлинах» звичайно присвячена 125-річчю з дня народження митця.

            Експозицію виставки складають понад 50 унікальних оригінальних та копійних фотознімків О.О.Осмьоркіна з фондів музею, переданих у свій час вдовою художника, які яскраво відображають ключові моменти життєвого та творчого шляху, показуючи його як людину та творчу особистість.

            Розпочинають виставку світлини, виконані в Єлисаветграді, в будинку його дядька відомого архітектора Я.В.Паученка, де пройшли дитинство та юнацькі роки художника, звідки він вирушив на шлях мистецтва. Представлені й фото, які ілюструють роки навчання О.О.Осмьоркіна в Київському художньому училищі, а з початком Першої світової війни в Чугуївському військовому училищі. Велика кількість фотографій про активну творчу та педагогічну діяльність професора живопису. Привертають увагу й родинні знімки з дружиною та старшою донькою Тетяною. Але особливо цікавими є фотозображення художника в майстерні за роботою над створенням картин.

            Приємно відзначити, що виставку схвально сприйняли всі, хто завітав на її відкриття. Так, кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету державного педагогічного університету імені В.Винниченка, фахівець з двадцятирічним музейним стажем Олена Кириченко зауважила доцільність влаштування саме таких виставок, які презентують фондові скарбниці, адже чимало надзвичайно цінних предметів з тих чи інших причин не завжди знаходять місце в основній експозиції музею. Заслужений архітектор України, Почесний громадянин нашого міста Віталій Кривенко – людина, яка стояла у витоків створення музею, поділився спогадами про вдову художника Надію Георгіївну Осмьоркіну, з якою неодноразово зустрічався і активно спілкувався під час проведення ремонтно-реставраційних робіт в меморіальному будинку. А завідуючий відділом образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, що в селищі Новому, член Національної Спілки художників України Юрій Вінтенко розповів про важливість вивчення та популяризації творчості О.Осмьоркіна як українського художника з глибоким мистецьким світобаченням.

            На згадку ж про виставку всі відвідувачі отримали в дарунок буклет «Життя художника в світлинах».

            Тож, запрошуємо мешканців та гостей міста завітати до музею і, неначе гортаючи сторінки родинного фотоальбому видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна,  відчути атмосферу такого суперечливого двадцятого століття.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини