Теплогенеруючі підприємства Кропивницького планомірно готуються до початку нового опалювального сезону

Понеділок, 25 вересня 2017 18:51

Стан підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий  період став головною темою обговорення на нараді міського голови з керівниками виконавчих органів міської ради.

За інформацією начальника головного управління житлово-комунального господарства Віктора Кухаренка, теплогенеруючі підприємства обласного центру  вжили весь комплекс необхідних заходів з підготовці до опалювального сезону 2017-2018 року, направлених на капітальний та поточний ремонт основного і допоміжного обладнання.

Так, на КП «Теплоенергетик» встановлено чотири енергетичних котли та три турбогенератори. На сьогодні основне енергетичне обладнання готове до роботи  в опалювальному сезоні.

            - Насосне обладнання підприємства, яке включає в себе мережні, живильні та конденсатні насоси, насоси подачі технічної води, встановлені на греблі та в цехах ТЕЦ, насоси іншого призначення - у повній готовності. – відзначив Віктор Кухаренко. - Основні та пікові бойлери, водопідігрівачі різного призначення,  деаераційні установки, паропроводи та конденсатопроводи, теплові та водопровідні мережі ТЕЦ також підготовлені.

Силами підприємства цьогоріч виконано капітальний ремонт теплових мереж по                                       вулиці Тарковського,71,  по вулиці Є. Чикаленка, 1, закінчуються роботи по вулиці Преображенській, 2, на загальну суму  1, 389 мільйона гривень. Загалом, виконано заміну теплових мереж протяжністю 584 метри.

Ліквідовано наслідки 140 поривів після гідравлічних випробувань, виконаний поточний ремонт обладнання в теплових камерах, проведено ревізію компенсаторів, запірної арматури. Повністю підготовлено 10 центральних теплових пунктів  та 211 місцевих теплопунктів.

Віктор Кухаренко звернув увагу керівників виконавчих органів, що в результаті виконання заходів по підготовці до опалювального періоду 2017-2018 років до роботи готові: ТЕЦ, яка забезпечує тепловою і електричною  енергією центральну частину міста Кропивницький,  дві котельні, що опалюють селище Нове,  котельня центральної міської лікарні № 1, котельня  лікарні швидкої медичної допомоги № 4, 17 котлів, теплові мережі загальною протяжністю 62,4 км. в двухтрубному вимірі.

Виконано капітальний та поточний ремонт теплових мереж селища Нового довжиною 950 м та  Кропивницького – 584 м на загальну суму 2,610 мільйона гривень.

            Виходячи з вищенаведеного технічний стан  підготовки підрозділів КП «Теплоенергетик» до роботи в осінньо-зимовому періоді 2017-2018 років Віктор Кухаренко назвав задовільним. 

Станом на теперішній час підприємство вклало у виконання капітальних та поточних 7,7 мільйонів гривень  власних коштів та коштів  виділених міською радою.

Підготовка теплового господарства ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» передбачає  поточний ремонт 19 котельних підприємства, а також двох, що
перебувають на технічному обслуговуванні: психо-неврологічного  інтернату з  геріатричним відділенням та будинку дитини.

Станом на 19 вересня  об’єкти теплопостачання ДП “Кіровоградтепло”  ТОВ “ЦНТІ УНГА” готові на 100%, про що підприємству виданий акт готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2017/2018р. інспекцією Держенергонагляду в Кіровоградській області.

Складною залишається ситуація, що склалася на теплогенеруючих підприємствах, із погашенням заборгованості за енергоносії.  Так, борг за спожитий природний газ ДП «Кіровоградтепло» станом на 01.09.17 р. становить 151, 346 мільйонів гривень. На початок опалювального сезону 2016 року вона складала 87, 73 мільйона гривень.  

Зростання заборгованості за спожитий природний газ, на думку начальника головного управління,  пов’язане з низькою платіжною дисципліною громадян, несвоєчасними розрахунками всіх споживачів підприємства за спожиті послуги теплопостачання, зокрема установ і організацій, що фінансуються з бюджетів різних рівнів, не передбаченим на законодавчому рівні відшкодування теплопостачальним підприємствам різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з централізованого опалення, що вироблялися, транспортувалися і постачалися населенню за 2015, 2016 р   та 7 місяців 2017 року.

Станом на 01.09.2017 року заборгованість за спожитий природний газ на КП «Теплоенергетик» складає 176, 65 мільйона гривень (перед початком сезону опалення 2016 року -  131, 19 мільйона гривень).  За спожитий газ у опалювальному сезоні 2016-2017 років вдалося сплатити  69%.

Відповідно до чинного законодавства КП «Теплоенергетик» було внесене до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за номером 60. За нормами прийнятого закону, підлягає списанню 61, 61 мільйона гривень боргу. Передбачена також реструктуризація заборгованості у сумі  83, 144 мільйона гривень.

- Згідно з розподілом обсягу субвенції від державного бюджету  місцевим  бюджетам  на  погашення  різниці в тарифах, є  можливість провести взаєморозрахунок з НАК «Нафтогаз України» по заборгованості за спожитий природний газ на суму 4, 181 мільйона гривень, - підкреслив Віктор Кухаренко. -  За інформацією Мінрегіону вказана сума закриється взаємозаліком під поточні зобов’язання НАК по податку на прибуток. Враховуючи вищезазначене сума заборгованості КП «Теплоенергетик»  становитиме   89, 33 мільйона гривень.

При цьому, відповідно до вимог НАК “Нафтогаз України” та попередньо складеного графіка погашення заборгованості для початку опалювального сезону та отримання номінацій обсягів постачання природного газу необхідно у найближчий термін сплатити 42, 78 мільйона гривень.

Важливо також, що на сьогоднішній день договори постачання природного газу для виробництва теплової та електричної енергії були оформлені належним чином, підписані та скріплені печаткою та направлені на адресу НАК «Нафтогаз України» разом із заявками на планові обсяги природного газу на жовтень місяць 2017 року.

 

Усі новини