Центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства у Кропивницькому готується до повноцінного запуску

П'ятниця, 9 лютого 2024 16:32

Сьогодні, 09 лютого, у Кропивницькій міській раді відбулось засідання координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми.

Під час засідання підбили підсумки проведення Всеукраїнської кампанії “16 днів проти насильства”. Про заходи що проходили в Кропивницькому інформувала заступниця директора департаменту соціальної політики міської ради Олена Костенко.

Загалом проведену роботу члени координаційної ради оцінили високо, але разом з тим відзначили, що інформаційна кампанія має продовжуватися і далі.

- Кожного року “16 днів проти насильства” у нас проходять потужно. Але треба системна робота протягом року. Треба систематична публікація інформації по протидії домашньому насильству з можливістю зворотнього зв’язку, з контактами куди звертатись. Варто розробити соціальну рекламу з білбордами та банерами. Тому що постраждалі далі виклику поліції не рухаються, бо їм страшно і вони не обізнані з алгоритмом куди звертатися, - наголосила заступниця начальника ОВА, депутатка міської ради Катерина Колтунова.

Розглянули також члени координаційної ради і звіт про роботу КУ “Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству”, який представила директорка установи Тетяна Крамаренко.

- Протягом серпня-грудня 2023 року комплексну допомогу та соціальні послуги, такі як: надання притулку, консультування, інформування, екстрене кризове втручання та представництво інтересів у кризовій кімнаті денного центру отримали 26 осіб, в тому числі 7 дітей неповнолітнього віку. Всього надано 109 соціальних послуг. Безпечне місце проживання та комплекс зазначених послуг в притулку Центру отримали 3 жінки, одна з них — з двома неповнолітніми дітьми. У кризовій кімнаті Центру наразі ніхто не проживає. Термін перебування там для постраждалих від домашнього насильства, які зверталися за допомогою,  варіювався від двох годин до 20 днів. За цей період зареєстровано 20 звернень до цілодобової служби “Телефон довіри”, - проінформувала Тетяна Крамаренко.

За її словами, наразі в Центрі із 34 працівників за штатним розписом,  працюють - 21 особа , окрім фахівців це і техперсонал, бухгалтер.

Як наголосила далі Тетяна Крамаренко, всі фахівці, що працюють в центрі, пройшли відповідне навчання та супервізії: це і базові питання запобігання домашнього насильства; для психологів - основні принципи надання допомоги постраждалим від домашнього насильства і постраждалим від насильства в умовах війни, кризове консультування, основи психологічного супроводу тощо.

Варто нагадати, що в структурі Центру загалом, окрім притулку, кризових кімнат, “телефону довіри” та мобільної бригади, функціонує також  денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Повноцінно денний центр запрацює вже цього року у  відремонтованому приміщені. 

- За кілька останніх років ми дійсно плідно попрацювали усією нашою командою. Ті кроки що вже зроблено — в авангарді навіть в масштабах України. За це всім велика подяка. Щодо денного центру, навіть з окресленими специфічними умовами щодо освоєння субвенції, ми все зробили вчасно, - підсумував заступник міського голови Сергій Колодяжний.

Усі новини