«Творче майбутнє України» презентували у Кропивницькому в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 1 червня 2020 17:01

Сьогодні, 01 червня, відзначається Міжнародний день захисту дітей. Цього року він ювілейний, адже, заснований в листопаді 1949 року в Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, вперше відзначався в 1950-му відразу в понад півсотні країн світу.

Слід зазначити, що ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. Згодом, у 1959 році,  була ухвалена й Декларація прав дитини , яка не лише проголошує рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого, а й закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню. У цей день влаштовуються різноманітні розважальні заходи - конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи. Таким чином дорослі вітають дітей і створюють їм святковий настрій.

Ось і в музеї Олександра Осмьоркіна з нагоди такого свята у величезному меморіальному залі зазвичай гамірно, звучить дитячий сміх, батьки та бабусі з дідусями пишаються своєю творчою малечею, бо ж відбуваються урочистості нагородження переможців щорічного художнього конкурсу  «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей.

Так мало б бути і в цьому році. Та й конкурс відзначав би свій перший 5-річний ювілей. Але, на жаль, карантин завадив цьому мистецькому дійству. Можливо, потрібно було б провести конкурс в режимі on line. Та ми порадилися з викладачами, вихованці яких були учасниками минулорічних конкурсів. Більшість з них зауважили, що для дітей надзвичайно важливим є «живе» спілкування, святкова атмосфера церемонії нагородження і традиційна радісна спільна фотосесія біля чарівної будівлі музею. Тим більше, що крім дипломів і подяк, відзнак членів журі та оргкомітету, переможці отримують ще й буклет з репродукціями творів, а головне – фарби, олівці, пастель, пензлі і альбоми для малювання, всі необхідні предмети та матеріали творчої праці художників. Призовий фонд конкурсу фінансово забезпечує управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького. До речі, управління рекомендувало не відміняти конкурс, а відтермінувати його. Тож, впевнені, що свято творчості таки відбудеться. Адже цьогорічна тема конкурса: «Казковий світ дитинства» - ілюстрації до літературних творів. А часу під час карантину, погодьтеся, достатньо не лише для виконання уроків, а й, сподіваємось, для читання улюблених книжок, ілюстрації до яких і представлятимуться на конкурсі.

Засновуючи конкурс  «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря, музей ставив за мету не лише популяризацію образотворчого мистецтва, естетичне та патріотичне виховання підростаючого покоління, а, перш за все, сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, надання можливості учням та студентам реалізації власних творчих здібностей, а також виявлення та підтримку талановитої молоді і викладачів.

Леонід Бондар - талановитий митець і педагог, який понад двадцять років очолював міську художню школу імені Олександра Осмьоркіна і мав звання заслуженого працівника культури України, був членом Національної Спілки художників України та лауреатом обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна,

На особливі слова вдячності заслуговують члени журі конкурсу, яким не так вже й легко обирати найкращі твори, бо всі вони яскраві і викликають неабияке захоплення і зачарування працелюбністю та креативністю юних митців. Всі є компетентними фахівцями своєї професійної справи. Це начальник управління культури і туризму Анна Назарець, яка, до речі, є одним з ініціаторів заснування конкурсу, кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олена Кириченко та відомі художники - голова обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост і член НСХУ Людмила Демиденко. Очолює журі провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін. Саме він і запропонував заснувати Відзнаку члена журі, аби можна було нагородити автора за вподобану роботу художніми альбомами чи цікавими книгами.

З кожним роком конкурс набуває все більшої популярності. І це не дивно, адже він охоплює фактично всі категорії творчої молоді віком від 7 до 22 років різного ступеню мистецької підготовки – від вихованців шкільних мистецьких гуртків і приватних арт-студій до учнів художніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів. Для підтвердження декілька цифр – за чотири роки проведення конкурсу в ньому взяли участь понад 700 школярів та студентів і майже третина з них стали його переможцями. З їх творами, а також літописом урочистостей нагородження можна ознайомитись на музейному веб-сайті у розділі «Художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря»: http://osmerkinmuseum.kr.ua/hmus/hmus07_u.html

Саме твори дипломантів і учасників конкурсу, відібрані оргкомітетом як ті, що найбільш яскраво відображають ідею конкурсу, і складають експозицію презентованої віртуальної виставки «Творче майбутнє України» до Міжнародного дня захисту дітей з музейної колекції «Галерея художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря».

            Це понад сорок малюнків і творчих робіт учнів художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, вихованців гуртків і студій обласного та міського дитячо-юнацьких центрів, а також загальноосвітніх навчальних закладів. Є і доробки студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та Кропивницького будівельного коледжу за спеціальністю «архітектура та містобудування». Їх тематика різноманітна, як, власне, і теми конкурсів, в яких вони представлялися: «Ми – майбутнє України» до 25-річчя Незалежності України (2016), «Класичні види образотворчого мистецтва» до 125-річчя з дня народження Олександра Осмьоркіна» (2017), «Світ дитячої творчості» до 80-річчя з дня народження заслуженого працівника культури України Леоніда Бондаря (2018) та «Моє місто» до 265-річчя заснування міста Кропивницького (2019).

Ці унікальні роботи творчої учнівської і студентської молоді, виконані акварельними та гуашевими фарбами, олівцем та іншими мистецькими техніками, вражають відкритістю кольору, нестримною фантазією, безпосередністю сприйняття навколишнього світу, романтичністю настроїв, щиросердністю, захопленістю життям і пізнанням всього, що їх оточує.

Колектив художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна вітає всіх - дітей і дорослих з Міжнародним днем захисту дітей! Якнайдовше зберігайте в собі той дитячий промінчик радості, який здіймає нас над буденністю, наповнює оптимізмом і впевненістю в перемогу добра і світла!

Чернова Віта - директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини